Előfizetői tartalom

Érdekeset húztak Soros Györgyék - Vajon bejött?

Az egyre meredekebb nemzetközi konfliktusok, a bizonytalan infációs környezet és a továbbra is fennálló energiaellátási nehézségek ellenére új csúcsokat tesztelgetnek a világ tőzsdéi, ebben a környezetben nem látszik egyértelműen az irány a befektetők számára: nehéz eldönteni, hogy be kell-e szállni a részvénypiaci raliba, vagy inkább menekülni kell a piacokról. Ebben a helyzetben értékelődik talán fel leginkább a "nagy öregek" tapasztalata, ilyenkor egyre nagyobb figyelem fordul a több válságot is megélt, veterán befektetési guruk tőzsdei lépéseire. A magyar származású üzletember és filantróp Soros György pontosan egy ilyen figura, a tőzsdefelügyeletnek benyújtott információk tükrében pedig azt lehet elmondani, hogy az általa alapított hedge fundnak egyre hangsúlyosabb a jelenléte a tőzsdéken. De ami talán a legérdekesebb: a nemrég lezárt negyedévben a legnagyobb részvényvásárlás apropóján olyan neves gurukkal ment szembe a Soros Management Fund, mint például Warren Buffett vagy Ray Dalio.

Részvénypiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio következő Signature Klubján!

Nemrég vált elérhetővé a 13F nevű dokumentum a Soros Fund Management kapcsán, amit az intézményi befektetők negyedévente küldenek el a szabályozó felé, ez a dokumentum tartalmazza a legutolsó negyedév végére vonatkozó befektetéseket; a Soros György által 1970-ben alapított, jelenleg a fia által elnökölt Soros Management Fund esetében a legfrissebb dokumentum a szeptember 30-ig tartó három hónapos időszakot öleli fel. 

A számokat figyelve elmondható, hogy egyre hangsúlyosabb a hedge fund részvénypiaci jelenléte,  a lezárt negyedévet követően, vagyis szeptember végén mintegy 7 milliárd dollár értékű részvény portfólióval rendelkezett a Soros Management Fund, ez pedig megközelíti az elmúlt negyedévek rekord értékét (2021 Q4, 7,3 milliárd dollár), ami a részvénykitettség méretét illeti. Az információk ismeretében az is elmondható, hogy jóval több új pozíciót nyitott a fedezeti alap, mint amennyit lezárt, ugyanis az előző negyedéves 172-höz képest a most lezárt három hónapban már 209 elemet (részvényt vagy ETF-et) tartalmazott a portfólió.

aum

Miket vett az alap?

Az alábbi diagram a hedge fund legnagyobb volumenű részvényvásárlásait szemlélteti: ahogy látható, a Soros György által alapított fedezeti alap

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés