Előfizetői tartalom

Ritkán látott számok érkeztek a leendő nyugdíjasoknak, de szomorú folyamat zajlik a háttérben

Hasítanak a nyugdíjpénztárak hozamai, az év első kilenc hónapjában már 12-13%-nál tart a vagyonarányos hozam. Az MNB friss számai szerint egyre több pénzt fizetnek be az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a rendszerbe, és mégis: hónapról hónapra csökken a pénztári tagok száma. Még nagyobb baj, hogy elsősorban a nyugdíjra gyűjtő fiatalok száma esik vissza, ami nem jelent jót a nyugdíjrendszerre nézve.

Az MNB friss adatai szerint a harmadik negyedévben is folytatódott a hozamszerzési trend a pénztáraknál,

az önkéntes kasszák 3,3%-os vagyonarányos hozamot értek el a negyedévben, ezzel pedig az év első kilenc hónapjában a szektor már 12% környékén jár a piac.

A harmadik negyedév végéig közel 210 milliárd forintnyi befektetési nyereséget értek el az önkéntes pénztárak, ebből közel 60 milliárdot a harmadik negyedévben. Ez ígéretesnek tűnik azok után, hogy tavaly a szektor összességében 116 milliárd forintos veszteséggel, azaz vagyonarányosan több mint 7%-os mínuszban zárt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hasítanak a nyugdíjpénztári hozamok, de van egy probléma
  • Csökken a pénztártagok száma, különösen a fiataloké
  • Vajon megálljt tud parancsolni ennek a készülőben lévő magyar nyugdíjreform?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés