Előfizetői tartalom

Megállíthatatlan a sugárzó sikersztori - Itt az idő beszállni?

Tulajdonképpen nincs sok új a nap alatt, ha az uránpiacról van szó: ezt az elemzést is olyan felütéssel tudjuk kezdeni, hogy már tizen-valahány éve nem látott csúcsra jutott az érc árupiaci jegyzése, most éppen 15 éves csúcsdöntés volt. A felütés és az apropó tehát nem új, a legfontosabb kérdés viszont talán aktuálisabb, mint valaha: érdemes befektetőként beszállni ebbe a sztoriba? Milyen módokon lehet megjátszani a tőzsdén az atomenergia térnyerését? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

15 éves csúcson az urán ára

Nem volt különösebben szívbajos éve idén az uránbefektetők egyre szélesebb körének, a "sugárzó" érc árutőzsdén jegyzett árfolyama ugyanis hónapról hónapra töretlenül emelkedett a mögöttünk álló 11 hónapban - nemrég pedig a jegyzés elérte a fontonként 80 dolláros szintet, ezzel idén már 65 százalékkal került feljebb az urán ára, ráadásul

több, mint 15 éves csúcsot döntött az árfolyam.

uránár

Mi áll a háttérben?

Bár a nukleáris energia a múltban jelentős, kedvezőtlen sajtóvisszhangot kapott az olyan nagy horderejű nukleáris katasztrófáknak köszönhetően, mint amit Fukusimánál vagy Csernobilnál láthattunk, az elmúlt években azonban egyre inkább az atomenergia "pozitív oldala" került a figyelem középpontjába. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a Gallup idén közzétett felmérése szerint az Egyesült Államokban az atomenergia támogatottsága 10 éves csúcson van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés