Előfizetői tartalom

Érdekes dologra bukkantunk a prémium állampapírnál: kiderült, mire harap a magyar lakosság

2022 hozta el az igazi fordulatot a Prémium Magyar Állampapíroknál, a magyar befektetők zsákolni kezdték az inflációkövető papírokat, és az is kiderült, miért. A megugró kereslet az ÁKK kibocsátási stratégiáját is átalakította: tavaly óta nem jött még ki olyan PMÁP, amelyet 3 hónapnál hosszabb ideig lehetett volna megvásárolni. Mostani cikkünkben kiszámoltuk, mennyiben magyarázza a „lezárás-hatás”, az infláció, a magasabb kamatprémium vagy az új állampapírok megjelenése a magyar megtakarítók viselkedését és PMÁP-őrületét.

Érdekes adatok rajzolódnak ki az utóbbi 5 évben indított Prémium Magyar Állampapírok állományának alakulásában. Megnéztük, hogy

  • az egyes sorozatok esetében mennyiben befolyásolta a befektetői keresletet a sorozat lezárásának híre,
  • illetve az értékesítés lezárta után mely papírok állománya változott a legnagyobbat.
  • Kíváncsiak voltunk arra is, mennyire volt nagy hatással egy-egy új sorozat vagy magasabb kamat a papírok keresletére,
  • és arra, mit jelenthet ez a jövőre nézve.

2022 hozta el a fordulatot

Általánosan megállapítható, hogy a legtöbb PMÁP-sorozat esetében a befektetők az átlagnál több pénzt fektettek be azokban a hónapokban, amikor az ÁKK bejelentette az adott konstrukció értékesítésének lezárását.

Ez a nevezzük „lezárás-hatásnak” a régebbi, 2018-2019-ben, illetve 2020-2021-ben indított PMÁP-ok esetében kisebb, míg a 2022-es sorozatoktól már nagyobb hatással bírt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyire jellemző, hogy lejáratig tartják a PMÁP-ot a magyarok?
  • Mennyit számít a magasabb prémium vagy egy új állampapír megjelenése a döntésben?
  • A múlt adatait látjuk, de mit jelent ez a jövőre nézve?
  • Mi lesz azután, hogy 2025-ben kifizeti a magas kamatokat a PMÁP?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés