Előfizetői tartalom

Egész Európában nincs olyan, mint amit a magyar befektetési alapoknál látni

Bár tavaly csökkent az európai alapkezelők által kezelt vagyon, idén már nagyobb vagyonugrást lát a szektort tömörítő európai egyesület. A friss adatok szerint hat országban koncentrálódik az európai vagyonkezelés, de Közép- és Kelet-Európában Magyarország is fontos vagyonkezelési központnak számít. A tanulmány rámutat arra is, hogy Európában messze Magyarországon a legmagasabb a befektetési alapokon belül a lakossági ügyfeleknek kezelt vagyon aránya.

Közel 29 ezermilliárd euró az európai alapkezelőknél

Az európai alapkezelők által kezelt vagyon 2022-ben 13,8%-kal, 27,8 ezermilliárd euróra csökkent. Ez a csökkenés elsősorban a világgazdaság lassulásának, valamint az ukrajnai orosz invázió okozta részvény- és kötvénypiaci esésének volt köszönhető. Ahogy azonban kezdett visszatérni a befektetői bizalom, a részvénypiacok is fellendültek 2023 első három negyedévében, ami azt eredményezte, hogy az európai alapkezelők egyesületeit tömörítő Efama becslése szerint a teljes kezelt vagyon 2023 szeptember végére 28,6 ezermilliárd euróra nőtt.

Forrás: Efama

Hat ország uralja az európai vagyonkezelést

Az európai vagyonkezelés főként hat országban koncentrálódik, ezek felelnek az európai alapkezelői aktivitás 86%-áért. Az Egyesült Királyság a legnagyobb európai alapkezelői piac, ezt Franciaország, Svájc, Németország, Hollandia és Olaszország követi. A tanulmány szerint a vagyonkoncentrációt magyarázhatja, hogy a nevezett országok mindegyikében fontos pénzügyi központok vannak.

Forrás: Efama

Dániában, Spanyolországban, Belgiumban és Ausztriában szintén jelentős mennyiségű vagyont kezelnek az alapkezelők. Közép- és Kelet-Európán belül Lengyelország jelentős vagyonkezelési központ, amelyet Csehország és Magyarország követ.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés