Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzek: 2009-ben láttunk utoljára ilyet Magyarországon

2009-ben láttunk utoljára hasonló hozamadatokat, mint az idei évben, sőt, a 2023-as hozamok a legtöbb esetben le is körözik a 14 évvel ezelőttieket. Az önkéntes- és a magán-nyugdíjpénztári portfóliók is szárnyaltak: általánosak a 20% feletti hozamok, de vannak olyan szolgáltatók is, ahol a 25% feletti teljesítmény sem ritka. Kérdés, hogy a jó hozamok meghozzák-e végre a kedvet a nyugdíjcélú megtakarításokhoz, mivel az eddigi adatok sajnos folyamatosan csökkenő taglétszámot mutatnak.

20% feletti hozam? 20% feletti hozam.

A tavalyi szenvedős év után, amikor a részvény- és kötvénypiacon is sokat vesztettek a hazai nyugdíjpénztárak, idén már sokkal pozitívabb kép tárul elénk: a globális befektetői hangulat javulásával párhuzamosan az önkéntes- és magánnyugdíj-portfóliók hozamai visszajöttek, olyannyira, hogy

a 2023-ashoz hasonló teljesítményeket utoljára 14 éve, 2009-ben láthattunk.

Voltak persze idén is izgalmak az első félévben, főként az amerikai bankválság, a Credit Suisse körüli problémák borzolták az első hónapokban a kedélyeket, emellett a makacs infláció, a túlfűtött gazdaságok és a jegybankok kamatemelési kényszere is végig kísérte az évet.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Egy olyan pénztári portfólió sincs már, amely mínuszban lenne, sőt...összegyűjtöttük a 2023-as önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári hozamokat.
  • 2009-ben láttunk utoljára ilyen teljesítményeket, ritka a 20% alatt végző portfólió.
  • Az új tagok azonban egyelőre hiányoznak, főként a fiatalok, számuk az utóbbi években jelentősen visszaesett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés