Előfizetői tartalom

Ritka jó évet zárt egy maroknyi befektetés Magyarországon, röpködtek a 20% feletti hozamok

Remekeltek a jó piaci környezetben az abszolút hozamú alapok, a forintos, lakossági sorozatok között alig volt negatív teljesítmény, a többség bőven 10% felett hozott a befektetőknek. A legjobbak közé így is csak 24% feletti éves hozammal lehetett bekerülni, a lista legtetején 40% körüli teljesítményt láthatunk. Jól ment tavaly a Hold Alapkezelő alapjainak, de az OTP, az MBH és a VIG alapjai is ott voltak az élmezőnyben. A legnagyobb abszolút hozamú alap továbbra is az OTP Supra, bár tavaly csökkent a vagyona.

Ritka jó év volt 2023 a piacokon

Nem volt unalmas a 2023-as év a tőzsdei befektetők számára. A piacnak át kellett lavíroznia az év eleji bankválságon, valamint az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló konfliktusokon, miközben a befektetők a kamatpálya és az infláció alakulása miatt is egy folyamatos bizonytalansági faktorral szembesültek. Ennek ellenére a kockázatos eszközök jókora ralit mutattak, elsősorban amiatt, hogy az amerikai gazdaság ellenállónak bizonyult és az infláció globális szinten csökkenő pályára állt. Ennek a ralinak a jelentős része elsősorban 7 megacap technológiai részvénynek volt köszönhető, amelyekre a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek miatt vetették rá magukat a befektetők.

A legszélesebb körben követett indexek közül kiemelkedően jól teljesített a tech-túlsúlyos Nasdaq 100, ami 50 százalékot meghaladó emelkedést könyvelt el tavaly, de az élbolyban van még a magyar piac is, a BUX index 38,4 százalékos erősödéssel zárta az évet.

A lista végén főleg ázsiai, azon belül is kínai részvényindexeket látunk, miután a sokak által várt gazdasági felpattanás az elhúzódott járványkorlátozások feloldása után sem valósult meg, ráadásul a helyi ingatlanszektor problémái továbbra is fennállnak. (Bár az argentin tőzsde került az élre, nem szabad elfelejteni, hogy az országban jelentős infláció tombol).

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • 2023-ban a vizsgált lakossági forintos abszolút hozamú alapok 89%-a tudott 10% feletti hozamot elérni.
  • Taroltak a Hold Alapkezelő alapjai, de mások is nagyot mentek.
  • A legnagyobb 15 alap tavaly közel 30%-os vagyonnövekedést (!) tudott felmutatni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés