Előfizetői tartalom

A tőzsde új csillagának tartották, de kudarc lett a sztárpapírból

A Porsche árfolyama tavaly májusban ért el történelmi csúcsot, azóta viszont szinte korrekció nélkül esik a papír, így az akkori szintekhez képest értékének már több mint harmadát elveszítette - miközben a világ tőzsdéi új rekordokat döntögetnek. Ugyan a piac nagy várakozásokat fűzött a tőzsdei bevezetéshez, mostanra már azok is mínuszban vannak, akik az IPO óta tartják a papírjaikat. Érdekes sztori van az árfolyammozgás mögött.

Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

Csillagból lett hulló kés

Kezdetben a Ferrari sikerén felbuzdulva várták a befektetők Porsche a tőzsdei bevezetését, ami akkoriban bombasikernek bizonyult: az ársáv tetején értékesítették a részvényeket, egy évtized óta a legnagyobb tőzsdei bevezetést hajtották végre Európában, majd az árfolyam 120 euró közelébe ralizott (+45,4% a jegyzési árhoz képest.

Az azóta eltelt időszakról viszont egy egészen más sztorit mesél nekünk a grafikon. A történelmi csúcshoz képest közel 36 százalékot zuhant a Porsche árfolyama és jelenleg 7 százalékkal a tőzsdei bevezetési ár alatt állnak a részvények.

posrche0126

Ezzel a vállalat piaci értéke közel azonos szintre került a Volkswagenével, a korábbi anyavállalattal - jelenleg mindössze 7 milliárd euró a különbség. Ez szöges ellentétben áll a korábbi 40 milliárd euró körüli értékeltségi különbséggel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés