Belenyúl a kormány a befektetési alapokba – Íme Nagy Mártonék terve
Befektetés

Belenyúl a kormány a befektetési alapokba – Íme Nagy Mártonék terve

Újra belenyúl a befektetési alapok piacára a kormány, ezúttal újrakategorizálják a befektetési alapokat az általuk tartott elsődleges eszközök alapján – derül ki az NGM közleményéből.

A tudatos pénzügyi-, befektetési döntések segítése, valamint az átláthatóság, az összehasonlíthatóság és a pénzügyi fogyasztóvédelem további növelése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló 78/2014. (III. 14.) Korm. rendelet módosítását – derül ki az NGM közleményéből.

Azt írják, a jogszabálymódosítás célja, hogy tiszta és egyértelmű helyzetet teremtve transzparensebbé tegye a befektetési alapok típusait. A tervezet értelmében

a befektetési alapokra vonatkozó szabályozás úgy módosulhat, hogy a befektetési alapok az általuk tartott elsődleges eszközök alapján kerülnek kategorizálásra.

Az új tipizálási rendszer elsősorban közismert, már ma is használt típusokat rögzít, mint például kötvényalap, részvényalap, ingatlanalap, tőkevédett alap.

Az új rendszer ennek megfelelően minden alaptípus esetén meghatározza, hogy a befektetési alap milyen eszközökkel rendelkezhet és azok mekkora részét tehetik ki a befektetési alap eszközértékének.

Így a jövőben például a részvényalapok eszközértékének legalább 80 százalékát kell kitegyék a részvénykitettséget biztosító eszközök. Az alaptípusok közötti választás az alapkezelő döntése, ugyanakkor a választott befektetési alap típusának nevét a jövőben kötelező lesz feltüntetni az alap elnevezésében, ezzel segítve az átláthatóságot és a tudatos befektetési döntéseket.

A szabályozás ugyanakkor arra is lehetőséget biztosít, hogy az alapkategória mellett az alapkezelő az alap nevében egyéb alkategóriát (pl. földrajzi vagy szektorális megjelölést) is feltüntessen, saját választása szerint.

Az új rendelkezések a zártkörű alapokat és belépési korlátos nyilvános ingatlanalapokat nem érintik.

A tervezet szerint a befektetési alapokra vonatkozó új szabályozás 2024. július 1-én léphet hatályba.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A tervezet szerint részvényalap tehát csak olyan alap lehet, amelynek eszközeinek legalább 80%-át részvények alkotják (a részleteket még nem ismerjük, a módosított rendelet még nem jelent meg).

A befektetési alapkezelőket tömörítő szervezet, a BAMOSZ jelenleg az alábbi főbb kategóriákat határozza meg:

 • Abszolút hozamú
 • Árupiaci
 • Egyéb értékpapír
 • Ingatlan
 • Kötvény
 • Pénzpiaci
 • Részvény
 • Származtatott
 • Tőkevédett
 • Vegyes

A befektetési alapok eszközösszetétele az alábbiak szerint alakul:

befalap

A konkrét rendeletmódosítás ismerete nélkül persze nehéz következtetéseket levonni, de a fenti táblázat alapján az látszik, hogy az olyan viszonylag egyszerűbb felépítéssel bíró kategóriáknak, mint a részvényalapoknak is van még mit dolgozniuk azon, hogy az eszközeik 80%-át az alkossa, ami a nevükben szerepel. Kérdés, mi lesz az olyan kategóriák sorsa, mint a kiegyensúlyozott vegyes alap, amelynek eszközeit nagyjából egyenlő mértékben osztja meg a kötvények és kockázatosabb befektetések (pl. részvények) között.

A befektetési alapokkal kapcsolatos új módosítások várhatóak voltak, úgy tudjuk, az NGM és a piaci képviselők között már hetek óta folynak az egyeztetések a kategorizálás módosításáról.

Nem ez az első eset, hogy a kormány megbolygatja a befektetési alapok piacát, tavaly számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy az állampapírok felé terelje ezt a kategóriát:

 • 2023. július 1-jén élesedett a szocho-fizetési kötelezettség egyes lakossági befektetési termékek esetében, ez alól azonban az állampapírok mentességet kaptak (és az ingatlanalapok is).
 • 2023. július 1-től az értékpapíralapok – ideértve kizárólag a kötvényalapot, részvényalapot és a vegyes alapot – portfóliójában tartott eszközök súlya legalább 60 százalékos mértékben értékpapír kell hogy legyen (nem például bankbetét, ahogy az alapok egy részére jellemző volt).
 • Szintén 2023. július 1-jétől az értékpapíralapok és az ingatlanalapok likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott Diszkont Kincstárjegyben kell hogy tartsák (ez nem alkalmazandó a legalább 80%-ban külföldi eszközbe fektető alapokra).
 • 2023. augusztus 1-jével azt is előírta a kormány (néhány kivételtől eltekintve), hogy a befektetési alapoknak kötvénybefektetéseik legalább 95%-át forint állampapírban kell tartaniuk.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

Via Credit

A projekt megkezdése és igazolása

A projekt megkezdéséről a pályázati felhívásokban, valamint a Miniszterelnökség által kiadott általános útmutatóban találhatunk információkat. Most a Miniszterelnökség által, a 2021-202

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!