Előfizetői tartalom

Itt az új nyugdíjtrükk: milliókat kaszálhatsz a most bejelentett állampapír-újítással

Nagyot robbant a hír pénteken, miszerint ingyenes nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) nyit a Magyar Államkincstár, amely, mint ismert, 20%-os befizetésarányos adójóváírás igénybevételére jogosít fel évente legfeljebb 100 ezer forint összegben. Két szempontból lehet a lépésnek hozzáadott értéke a befektetők számára: 1. más szolgáltatókkal ellentétben a kincstár díjmentes NYESZ-t kínál, 2. a legalább tízéves időtávban gondolkodó állampapír-befektetők jelentősen, akár 3 százalékponttal emelhetik meg ezzel várható éves hozamukat. A Portfolio számításai szerint húsz év alatt akár 3 millió forinttal többet kereshet az, aki az új NYESZ-en takarékoskodik, mint ha azon kívül vásárol állampapírt a kincstárnál.

Mit ad nekünk az új, államkincstári NYESZ?

Változások az eddigiekhez képest:

  • az első díjmentes NYESZ: ahogy a normál állampapír-tranzakciók után, a Magyar Államkincstár a NYESZ-en végrehajtott tranzakciók után sem számít fel díjakat, ezzel szemben sok más szolgáltatónál 1. a jóváírt éves átlagos állomány 1%-ának megfelelő összegű, legalább 2000 forint számlavezetési díjat kell fizetni (több helyen fix számlavezetési, illetve külön állományi díjjal találkozhatunk), továbbá 2. az értékpapír- illetve letéti számla szokásos ügyleti költségeivel megegyező, értékpapírtól függő, jellemzően néhány tized százalékos tranzakciós költségekkel is számolni kell (kivéve az első befizetés alapján tett befektetést, amely mindenhol díjmentes),
  • adójóváírás = magasabb hozam: aki eddig is a Magyar Államkincstárnál vásárolt állampapírt, de nem vett igénybe utána adójóváírást, viszont fizet személyi jövedelemadót, az az ezután érvényesíthető 20%-os adójóváírás révén magasabb hozamot érhet el,
  • sokak számára hátrány és ellenérv lehet persze az, hogy a kincstárnál kizárólag állampapír vásárolható a NYESZ-re.

Egyszerre egy csak egy adókedvezményre jogosító nyugdíj-előtakarékossági számlája (NYESZ-R) lehet valakinek egyetlen szolgáltatónál, de lehetőség van a számlák áttranszferálására. Ha a díjmentes szolgáltatás igénybevétele érdekében a kincstárhoz transzferálná át a számláját, akkor ezt gyors körképünk alapján a piaci szolgáltatóknál értékpapír(sorozat)onként jellemzően néhány ezer forintos díjjal tudja megtenni.

Változatlan feltételek:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés