Előfizetői tartalom

Megvan a befektetési háború győztese: sikerült lenyomni az állampapírokat

Nagy csatát vívtak tavaly egymással az állampapírok és a befektetési alapok a háztartások megtakarításain belül, a friss számok alapján pedig meg is van a győztes: a befektetési alapok állománya nőtt a legnagyobbat, ebben a kereslet mellett a jó piaci hozamok is közrejátszottak. Érdekes számok jöttek a bankbetétekről és a részvényekről is év végén, és kiderült az is, milyen hatása lett az államadósság tulajdonosi körére a kötelező állampapírtartásnak.

Kimondhatjuk: győztek a befalapok

Kijöttek az MNB friss értékpapír-statisztikái, a decemberi adatokkal pedig már teljes a kép arról, mit művelt a magyar lakosság a megtakarításaival tavaly.

Az adatokból kiderül, hogy bár piaci értéket nézve az állampapírokban volt a legtöbb lakossági megtakarítás 12 554 milliárd forinttal, az állományváltozást tekintve más sorrendet kapunk:

2023-ban egyértelműen a befektetési alapok tudták felmutatni a legnagyobb állományváltozást közel 2700 milliárd forinttal,

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • 2023-ban a befektetési alapok tudták felmutatni a legnagyobb állományváltozást, decemberben is volt egy megugrás.
  • Nagyot hajráztak a részvények és a bankbetétek is, úgy tűnik, nem jött be a kormány terve.
  • Kiderült, milyen hatása lett az államadósság tulajdonosi körére a kötelező állampapír-tartásnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés