Kiderült: ez az a 3 dolog, amivel vagyonos lehetsz ma Magyarországon
Befektetés

Kiderült: ez az a 3 dolog, amivel vagyonos lehetsz ma Magyarországon

Közzétette friss vagyoni kiadványát az MNB, amelyben korábban nem elérhető adatokat is publikáltak a háztartások vagyonelemeinek részletes bemutatásával. A kiadványból például kiderül, hogy a nettó vagyon eloszlásában kis mértékben csökkent az alsó és legfelső jövedelmi tizedek közötti különbség, jelentős arányú pénzügyi vagyon viszont csak a felső tizedeknél látható. Az MNB szakértői azt is elárulták, mi az a három dolog, amivel nagy vagyonokat lehet ma felhalmozni Magyarországon.

Gerendás János igazgató az MNB „A háztartások pénzügyi adatai a 2020-as háztartási vagyonfelmérés tükrében” című kiadványának érdekességeit mutatta be.

Az MNB 2014 óta részt vesz az EKB háztartási vagyon és fogyasztási felmérésében, ezt 3 évente elvégzik az EU országaiban. A mostani kiadványban korábban nem elérhető adatokat is publikáltak a háztartások vagyonelemeinek részletes bemutatásával.

A háztartások egy főre jutó éves nettó (adók és járulékok nélkül számított, kézhez kapott) jövedelme

  • 2014-ben 1128 ezer,
  • 2017-ben 1482 ezer,
  • 2020-ban 1914 ezer forint volt.

A medián jövedelem 2014-ben 916 ezer, 2017-ben 1208 ezer, 2020-ban 1500 ezer forintot tett ki. 2014-ben 554 ezer háztartás (a háztartások bő 13 százaléka), 2017-ben 426 ezer háztartás (közel 11 százalék), 2020-ban pedig 37 ezer háztartás (bő 9 százalék) kiadásai haladták meg a bevételeiket.

A nettó vagyon eloszlásában kis mértékben csökkent az alsó és legfelső jövedelmi tizedek közötti különbség. Jelentős arányú pénzügyi vagyon viszont csak a felső tizedeknél látható.

Elhangzott, hogy 2022 végén a jelenlegi becslések szerint Magyarország összes bruttó vagyona 745 ezer milliárd forintot tett ki, ami a GDP több mint 11-szerese. Ebből a nem pénzügyi eszközök állománya 400 ezer milliárdot, a pénzügyi eszközök 345 ezermilliárd forintot tettek ki.

Ebből a háztartási szektornál 224 ezermilliárd forint bruttó vagyon állt rendelkezésre, ami a 2022-es GDP 3,4-szerese.

Mi kell ahhoz, hogy nagy vagyonunk legyen?

Simon Béla főosztályvezető elmondta, hogy a vagyonfelhalmozáshoz ma alapvetően három dologra van szükség Magyarországon:

  1. A vagyonhoz kell örökség, amit az elődjeinktől kaptunk, de ezen a téren itthon nem állunk túl fényesen.
  2. Kell hozzá a megtakarítás, ezen a téren viszonylag jól állnak a magyar háztartások, a megtakarítási ráta közepesnek mondható nemzetközi viszonylatban.
  3. A harmadik tényező az átértékelődés, ami segít, hogy a vagyon nominális és reálértéken is növekedjen. Ezen a téren is jól állnak a magyarok, komoly felértékelődést a reáleszközöknél lehetett látni (pl. ingatlanok), illetve a részvények, üzletrészek esetében.

A nagy vagyonok leginkább a részvényekben és üzletrészekben mutatkoznak meg Magyarországon.

mnb 3
Forrás: MNB

Nagy különbségek a lakásárakban

Jelentős az ingatlanok átlagértéke közötti szóródás az egyes vármegyék között. Ezek szerint a 2014. év végi 11,5 millió forintos átlagos értékhez képest 2020 végére több, mint duplájára, 23,3 millió forintra nőtt a lakott lakások átlagos értéke. Ez a növekedés összhangban van a KSH által közzétett összevont lakáspiaci árindex szerinti növekedéssel, amelynek alapját a teljes lakáspiaci forgalom képezi.

A lakásárak tekintetében a területi adatok között viszonylag nagy különbségek láthatók. A legmagasabb a lakások átlagára Budapesten, míg az utóbbi időszakban a legalacsonyabbak Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-zemplén vármegyékben.

mnb 4
Forrás: MNB

Az utóbbi tíz évben jelentősen bővült az értékpapírok és részesedések aránya a pénzügyi eszközök között. Növekvő arányt képviselnek a pénzügyi vagyonon belül a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (kötvények, kincstárjegyek) is, a bankbetétek, a biztosítástechnikai tartalékok, az egyéb követelések súlya viszont csökkent.

mnb 5
Forrás: MNB

A kiadványból kiderül az is, hogy a különféle értékpapírok (kötvények, befektetési jegyek) és a tulajdonosi részesedések (részvények, üzletrészek) tartása csak a háztartások vagyonos rétegeiben kerül előtérbe. A nem pénzügyi eszközök (ingatlanok) előfordulása és értéke egyaránt csekély az alsó vagyoni rétegekben, ezért válnak itt dominánssá a pénzügyi eszközök a háztartások vagyonán belül.

mnb 6
Forrás: MNB

A háztartási szektor vagyonában nagyobb különbség van az országok között, mint a szektor rendelkezésre álló jövedelmében. Nagy különbség van a pénzügyi eszközök összetételében is országonként. A jelentős pénzügyi eszközök biztosítási/nyugdíj tartalékokban és/vagy tulajdoni részesedésekben állnak fent.

mnb 7
Forrás: MNB

Érdekes adat, hogy a háztartások alsó 50%-ának vagyona jellemzően 2-16% között van a különböző országokban, Magyarországon ez 8-10%.

mnb 8
Forrás: MNB

A 2023. évi felméréséből 2024 őszén várható az első publikáció.

Érdekes lesz majd, hogyan fognak visszaköszönni az utóbbi évek inflációs adatai a megtakarításokban – tette hozzá Gerendás János.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!