Előfizetői tartalom

Ide kellett idén rakni a pénzt, ha valaki sokat akart keresni a tőzsdén

Az idei év is bővelkedik jó tőkepiaci sztorikban, csúcsokat döntöttek a világ vezető részvényindexei, elszállt a bitcoin árfolyama, úgy megnőtt a kakaó ára, hogy már a gyártók kevesebbet raknak belőle az édességekbe, és még sorolhatnánk. Közben azért a gyengébbik oldalon is történtek események, a kínai piac ugyan életjeleket mutat, a helyi részvénypiacok szenvedése továbbra sem ért véget, és a dollárral szemben jellemzően a világ vezető devizái, valamint a forint is komlyabb mértékben gyengült. Megnéztük, mi mozgatta idén a tőzsdéket, és mely eszközök eddig az idei év legnagyobb nyertesei és vesztesei.

Erősen indult az év első két hónapja a tőzsdéken, a világ vezető részvényindexei közül több is új csúcsra emelkedett, miközben a nyersanyagpiacon is voltak jelentős mozgások, és a devizapiaci befektetők sem unatkoztak, hát még a kriptopiaci traderek. A világ tőkepiacait az elmúlt időszakban az infláció és a kamatszintek alakulásával kapcsolatos várakozások alakították, míg egyedi részvények szintjén a szép lassan kifutó gyorsjelentési szezon hozott nagyobb mozgásokat.

A fontosabb tőkepiaci eszközök közül kiemelkedően jól teljesít idén a bitcoin, melynek árfolyama 45,3 százalékot ralizott év eleje óta. Ezt sokan egy úgynevezett felezés előtti ralinak tekintik, miután áprilisban jöhet majd a következő felezési esemény, amikor a bányászok jutalma a felére csökken. Ezzel lassul a kínálat növekedési üteme, ami konstans, vagy növekő keresletet feltételezve árfelhajtó hatással bír. Emellett természetesen nem szabad elfeledkezni a januárban elfogadott amerikai spot bitcoin ETF-ek hatásáról sem, hiszen ezek számos befektető számára nyitották meg a kriptopiac kapuját.

A sor végén két fosszilis energiahordozót látunk, még úgy is, hogy mind a szén, mind pedig az amerikai földgáz jegyzése felpattant a januári mélypontról. Az amerikai földgáz ára elsősorban az enyhe téli időjárás és a rekordszintű kitermelés okozta túlkínálat miatt esett vissza idén, míg a szén esetében elsősorban Kína és India importjának januári visszaesése játszott szerepet a korábbi hónaphoz képest.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hogyan teljesítettek a fontosabb tőkepiaci eszközök és mi mozgatta idén az árfolyamokat.
  • Melyek a nyersanyagpiac idei legnagyobb nyertesei és vesztesei.
  • Merre mozogtak a világ tőzsdéi.
  • Hogyan alakult az év első két hónapja a magyar tőzsdén.
  • Mi mozgatta idén a deviza- és kripopiacokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés