Előfizetői tartalom

Hatalmas pénztengert zúdított a piacra Soros György

A fokozódó geopolitikai kockázatok ellenére sorra döntik az új csúcsokat a világ tőzsdéi, a magas árazások mellett egyre nehezebb biztos kézzel befektetni - ebben a miliőben talán még inkább felértékelődik a már évtizedek óta a szakmában lévő, számos kisebb-nagyobb válságot és eufóriát átélt befektetési legendák iránymutatása. Ennek apropóján most összegyűjtöttük a főbb üzeneteket, amiket Warren Buffett, Soros György és Ray Dalio közvetített a negyedik negyedévben a részvényvásárlásokon és eladásokon keresztül.

Kiterítették lapjaikat a befektetőlegendák

Vannak már évtizedek óta a pályán lévő, több gazdasági válságot és kilátástalanak tűnő helyzetet megélt veterán befektetési guruk, akik szavait és tőzsdei lépéseit nagyon közelről figyelik a piacok - lehet itt gondolni többek között az Omahai Orákulumként elhíresült, a hosszú távú befektetési filozófia legmeghatározóbb alakjának számító Warren Buffettre, vagy a világ legnagyobb hedge fundját alapító, és még most is aktívan befektető Ray Dalióra, vagy akár Soros György filantrópra.

Az elmúlt hetekben fény derült arra, hogy milyen nagy volumenű befektetési döntéseket hoztak ezek az imént említett guruk, intézményi befektetőként ugyanis negyedévente kötelesek elküldeni az úgynevezett 13F-dokumentumot az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC), ez a dokumentum pedig a legutolsó negyedév végére vonatkozó befektetéseket tartalmazza. Fontos tehát kiemelni, hogy a vételek és eladások a december 30-i állapotokat tükrözik, tehát véletlenül sem arra a dinamikára érdemes felkészülni, hogy: "Mit vett most Buffett? Ó, akkor én is gyorsan megveszem, le ne maradjak!" - egyáltalán nem kizárt ugyanis, hogy a negyedik negyedév végén birtokolt részvényeket már eladták a guruk.

Azonban mivel évtizedek óta a piacon levő, jellemzően hosszú távú szemlélettel operáló stratégákról van szó, ha a konkrét részvényvásárlási és eladási ügyletek nem is, de a tranzakciók összessége által közvetített üzenet rendkívül fontos lehet abban, hogy megértsük:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés