Előfizetői tartalom

Minden egy irányba mutat - Nagyot robbanhat ez a befektetés!

Fokozódó geopolitikai bizonytalanságok, amerikai elnökválasztás, alacsonyabb kamatkörnyezet és a jegybankok egyre nagyobb aranyétvágya: számos körülményt fel lehet sorakoztatni, melyek mentén új történelmi csúcsra száguldott a napokban az arany árfolyama. Nagyon úgy tűnik, hogy van még további tere az aranyár-növekedésnek a történelmi csúcsot követően is, a szakértők egyre ambíciózusabb célárakat fogalmaznak meg - adódik a kérdés, hogy befektetőként hogy lehet profitálni ebből a sztoriból?

Új csúcson az arany

Ma új történelmi csúcsra emelkedett az arany,

az elemzés megjelenéséig 2165 dollárra szúrt fel a sárga nemesfém árfolyama. Legutóbb tavaly decemberben láthattunk történelmi csúcsot az arany piacán, akkor 2136 dollárig emelkedett a jegyzés.

arany 2168

A mostanában látott emelkedés azt követően indult, hogy az amerikai inflációval kapcsolatos kiújult félelmeknek köszönhetően hirtelen gyengülni kezdett a dollár a múlt hét vége felé. A PCE inflációs mutató múlt heti publikálását megelőzően a piaci szereplők attól tartottak, hogy a vártnál magasabb fogyasztói - valamint termelői árindex adatokat látva ismét megugorhat az infláció. Ezzel párhuzamosan a kamatvágási várakozások is előtérbe kerültek: Jerome Powell kongresszusi meghallgatásán a jegybankelnök többek között elmondta, hogy ha a gazdaság a várakozásoknak megfelelően növekszik, akkor elérkezhet a pillanat, amikor elindulhat a monetáris politikai szigorítás visszavétele, vagyis az asztalra kerülhet a kamatcsökkentés lehetősége, ami szintén az arany felértékelődése felé mutat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés