Magyarok tömegei menekítették a pénzüket külföldre, de sokan befürödtek vele
Befektetés

Magyarok tömegei menekítették a pénzüket külföldre, de sokan befürödtek vele

Rengeteg külföldi, illetve devizaalapú megtakarítást képeztek a magyar háztartások az orosz-ukrán háború kirobbanásának és az energiaválságnak az évében, 2022-ben. Az akkori rekord megszületésében a drasztikus forintgyengülés miatti spekulációnak is jelentős szerepe volt. Most megnéztük, folytatódott-e tavaly is a jelenség.

Kígyózó sorok a pénzváltók előtt, ausztriai és szlovákiai (főleg privátbanki) számlanyitások, külföldi fintechek és eurós nyugdíjbiztosítások előretörése – ezek mind ugyanannak a folyamatnak a részei voltak 2022-ben: sokan döntöttek a külföldi, de legalábbis a devizaeszközök mellett. Nagy szerepe volt ebben, hogy éves átlagban a forint 9,2%-ot gyengült az euróval szemben, és sokan spekuláltak a további gyengülésre, ami végül a tavalyi év átlagában és egészében nem következett be.

Az MNB „Előzetes pénzügyi számlák” adatai ha hiányosan is, de mutatják a megtakarítások és befektetések esetében a külföldi állományokat is: a valuták, a betétek, a kötvények és a befektetési jegyek külföldi összegét ismerjük e statisztikából.

2022-ben 795 milliárd forinttal, vagyis 31%-kal (!), 2023-ban már „csak” 302 milliárddal, vagyis 9%%-kal növekedett ezek összege.

Így tavaly év végén 3678 milliárd forint volt az ismert külföldi megtakarítások állománya.

A magyar háztartások összesen 51 276 milliárd forintnyi olyan pénzügyi eszközt tartottak 2023 végén, amit mi cikkeinkben megtakarításnak nevezünk (lásd alábbi ábráink lábjegyzetét). A jegybank számai azt mutatják, hogy az ebből külföldinek tekinthető, ismert megtakarítások (a belföldön vásárolt valutát is ideértve) aránya 2023 végén 8,4% volt, szemben az egy évvel korábbi, abszolút csúcsot jelentő 8,7%-kal.

A 2022-es 1,6 százalékpontos emelkedés után, a tavalyi nominális állománybővülés ellenére tehát 2023-ban már 0,3 százalékponttal csökkent az ismert külföldi pénzügyi eszközök súlya a magyarok megtakarításaiban. (A külföldi részvények, kriptovaluták és öngondoskodási termékek állománya például nem derül ki ezekből az adatsorokból, így a valós arány egyértelműen nagyobb ennél.)

Alábbi ábránkon az ismert devizaeszközöket mutatjuk be (tehát a belföldön tartottak is benne vannak, a valutát ezúttal nem a külföldi, hanem a deviza eszközök közé sorolva), ezek esetében is csökkent mind a növekedési ütem, mind pedig ezen eszközök aránya tavaly.

A magyar háztartások viselkedését elsősorban nem is a teljes állományi adatok tükrözik, hanem a nettó tranzakciók, amelyek azt mutatják, mennyi volt az elhelyezet és a kivont tőke különbözete az egyes pénzügyi eszközökben. Ezek is alátámasztják azt, hogy

2022 a tőke külföldre helyezésének az éve volt: nettó 761 milliárd forintot tett a lakosság valutába, külföldi betétbe, kötvénybe vagy befektetési jegybe.

2023-ban már csak a külföldi befektetési jegyek esetében gyorsult ez a tendencia, a többi eszköznél megfordult a trend, így már „csak” 317 milliárd forint volt a felsorolt külföldi eszközök nettó tőkeáramlása.

Az érintettek szempontjából nem elhanyagolható kérdés, hogy racionális volt-e ez a magatartás. Az átértékelődési számok (vagyis lényegében a döntően egyelőre nem realizált forinthozamok) azt mutatják, hogy

forintban számolva nem feltétlenül jártak jól azok, akik külföldi eszközbe tették a pénzüket.

Veszteségük egy részét a forint erősödése okozza, hiszen a 2022 végi 400 forinttal szemben 2023 végén például 383 forintnál állt az euró árfolyama.

2023-ban akülföldi bankbetéteken és valután buktak összességében a háztartások, legalábbis forintban számolva, és ennél összességében kisebb volt a külföldi kötvényeken és befektetési jegyeken elért nyereségük. Bizonytalan még, hogy az utóbbi időszak újabb forintgyengülési trendje milyen spekulációkat indít be, és megismétlődik-e az elmúlt két év turbulenciája a megtakarítások és befektetések külföldre történő átcsoportosítása terén.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
verseny futás győzelem helyezés getty stock