Itt az új világ: tényleg többet kaszálhatunk pár banki befektetésen, mint az állampapírokon?
Befektetés

Itt az új világ: tényleg többet kaszálhatunk pár banki befektetésen, mint az állampapírokon?

Elérkeztünk oda, amikor már egyáltalán nem triviális, hogy az állampapír a legmagasabb kamatot biztosító termék a piacon, vannak ugyanis olyan bankbetétek és banki kötvények, amelyeknek kamata veri az állampapírokét. Csakhogy a banki termékeknél van két nagy bökkenő: a kamatadó és a szocho, ezeket is figyelembe véve még mindig az állampapírok a nyerők, utóbbiak idő előtti visszaváltása esetén is. Összegyűjtöttük, hogy egymillió forint befektetése esetén milyen banki kamatokat kaphatunk a pénzünkre, és ez mire elég az állampapírokkal szemben.

A kamatkörnyezet és az infláció csökkenésével párhuzamosan az állampapírok kamata is csökkenni kezdett, így egyre többen kezdhetnek el másféle megtakarítási termékek után nézni. Az állampapírokhoz hasonló kockázati besorolással bírnak a bankbetétek, amelyeknél egyre jobb ajánlatokkal találkozni. Bár az állam eredeti szándéka az volt, hogy minél több megtakarítást csábítson át bankbetétekből állampapírokba, a mostani kamatszintek azt mutatják, a bankbetétek is képesek labdába rúgni a piacon.

Ha megnézzük, hogy egymillió forint lekötése esetén milyen ajánlatokkal találkozunk, akkor

egy évre 4,7 – 6,75%-os betéti kamatokkal találkozunk a legjobb ajánlatok között:

Az idő előtti betétfeltörést a legtöbb bank bünteti a lekötött betéti kamat elvesztésével, így ha valaki lekötött betét mellett dönt, célszerű azt lejáratig tartani. Ahogy azonban az alábbi táblázat is mutatja, létezik lekötés nélküli betét is viszonylag magas kamattal.

betét 3

Éven belüli lekötésnél még a fentieknél is vonzóbb kamatok tárulnak elénk, ez esetben a Polgári Bank, a Cetelem Bank és a Gránit Bank kínálatában is vannak olyan konstrukciók, amelyek minimum évi 7%-os kamatot kínálnak. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek éves kamatok, tehát a futamidőtől függően, ennek időarányos kamatát kapják kézhez a megtakarítók.

betét 4

Vannak a bankokon túl egyéb fintech szereplők is, amelyeknél kezd elterjedni a betéti kamat, legutóbb a Revolut jelentette be az új forint megtakarítási számláját, amelyre bruttó 4,75%-os éves látra szóló kamatot fizetnek. De a Revolut mellett a Lightyear és a Wise betéti kamata is versenyképes lehet a fenti táblázatban szereplőkével.

A fentiekből leszűrhető, hogy nem a nagybankok azok, amelyek a legjobb betéti kamatokat kínálják. Sőt, a nagybankok többsége egyáltalán nem töri magát a betétekért folyó küzdelemben, ezt bizonyítja az alábbi táblázat, ahol a nagyobb bankok legjobb betéti ajánlatait gyűjtöttük össze.

Bár vannak a listában 10% feletti kamatot ígérő betétek, ezek valamilyen befektetéssel kombinálandó konstrukciók.

(A nagybankoknál a feltétel nélküli betétek körében nem találtunk 1% feletti kamatozásút.)

betét 5

A bankbetéteken túl vannak más banki termékek is, amelyek alternatívát kínálhatnak az állampapíroknak, ezek a banki kötvények. Jelenleg a nagyobb bankok kínálatában csak pár ilyen termékkel találkozunk, ezek az OTP, az Erste és az MBH kötvényei, amelyek 6,5-7,5%-os fix éves hozamot kínálnak.

A CIB, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit esetében nincsenek jelenleg jegyezhető forintos banki kötvények a kínálatban (egyes esetekben a vállalati kötvényprogram fel van függesztve, más esetekben maximum jelzáloglevelekkel találkozni).

betét 6

Gyűjtésünk alapján még mindig a PMÁP a legmagasabb fix hozamot biztosító befektetési termék 1 éves időtávon, ezt követően viszont az MBH 2025-ben lejáró kötvénye már magasabb kamatot biztosít, mint a FixMÁP; az Erste kötvénye, illetve a Cetelem lekötött betétje pedig az Egyéves Magyar Állampapír kamatát hagyja le.

Csakhogy a valóságban nem minden esetben kapjuk kézhez a fenti kamatokat. Az állampapírok idő előtti visszaváltása esetén például a kincstári 1%-os díjat levonva az állampapírok kamatelőnye tovább csökken. Ennél is fájóbb, hogy jelenleg a banki betétek és kötvények hozamát 15%-os kamatadó és 13%-os szocho is terheli, így ezekkel is érdemes kalkulálni a befektetési döntés meghozatalakor.

Az alábbi táblázatban azt tüntettük fel, hogy a kamatadó és a szocho levonása után, egymillió forint befektetés esetén mennyi pénz üti a markunkat 1 év múlva bankbetétekben és banki kötvényekben. Emellett feltüntettük az állampapírokkal elérhető kamat összegét is (a PMÁP és FIXMÁP esetén 1%-os visszaváltási díjjal kalkuláltunk az időszak végén, a MÁP+ esetében pedig 0,5%-kal).

betét 9

Látható, hogy a kamatadó és a szocho levonása jelentősen csökkenti a bankbetétek és banki kötvények hozamát, ha a fenti táblázat alapján álltunk össze egy új sorrendet, akkor

az állampapírok többsége még mindig jobb befektetésnek minősül egy éves időtávon, mint a banki termékek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó