Portfolio signature

Új állampapír tarol a magyarok körében, ennyi volt a PMÁP-nak?

Új rekordon, több mint 10 540 milliárd forinton zárt a lakossági állampapírok állománya február végén, ez azonban már nem a prémium állampapírnak köszönhető. A februári nagy kamatfizetések után úgy tűnik, eldőlni látszik a PMÁP sorsa, mindeközben új állampapír-szerelem van kialakulóban.

Február végén összesen 10 543 milliárd forintnyi megtakarítás volt lakossági állampapírokban (a lakossági állampapírokon kívül természetesen a lakosság is fektet intézményi papírokba, például DKJ-kba), ami egy hónap alatt 245 milliárdos, tavaly év vége óta pedig 466 milliárdos állománynövekedést jelent.

A február végi adat egyben új rekordot is jelent, sosem volt még ennyi megtakarítás lakossági állampapírokban.

Ezzel az állomány meghaladta a 2022-ben látott szinteket is, és annak ellenére tudott új csúcsra törni, hogy a MÁP+-ból még mindig áramlanak ki a megtakarítások, és a Prémium Magyar Állampapír vonzereje is egyre csökken.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Csekély összeggel bővült februárban a PMÁP állománya, úgy látszik, eldőlt a prémium állampapír sorsa.
  • A februári nagy PMÁP-kamatfizetések egy jó része a FixMÁP-ba mehetett.
  • Nagyon úgy tűnik, hogy több százmilliárdnyi kamat került ki a lakossági állampapírok piacáról.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés