Portfolio signature

Döngeti az ajtót a tőzsdék ősellensége, mi lesz ennek a vége?

Portfolio
A részvénypiacok és az állampapírhozamok nincsenek egymással jó viszonyban, minél magasabbra emelkednek a hozamok, annál nagyobb nyomás nehezedik a részvényekre. Pontosan ugyanez játszódott le tavaly év végén a legutóbbi tőzsdei eséskor és pont ugyanez nyomasztja a piacot most is, ami meglátszik az amerikai tőzsdék április első két kereskedési napján nyújtott teljesítményén. Persze a kötvényhozamok emelkedése mögött is van ok, egészen pontosan az infláció alakulásával és a Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozások változása.

Egyre feljebb a kötvényhozamok

Az elmúlt hónapok töretlen emelkedése után a korrekcióval indult a második negyedév az amerikai tőzsdéken. Az emelkedő kötvényhozamok próbára teszik a rekordszintek közelében lévő tőzsdéket, és megkérdőjelezik a magas értékeltségeket.

Sokak szerint időszerű egy korrekció, miután az S&P 500 az első negyedévben 10 százalékos emelkedést tudott elérni, részben a Fed kamatcsökkentéseinek megkezdésével kapcsolatos várakozásoknak köszönhetően.

spx0403

Az S&P 500 árfolyamának emelkedésével párhuzamosan az értékeltségek is emelkedtek, és kevésbé vonzóvá váltak. A Refinitiv adatbázisa szerint valamivel több mint 21-es értéket ért el az S&P 500 előre tekintő P/E rátája, ami 2022 januárja óta a legmagasabb szint - írja a Reuters. Emellett a Keith Lerner, a Truist Advisory Services társbefektetési igazgatója rámutatott, hogy a részvények kockázati prémiuma 2002 óta először fordult negatívba az első negyedévben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés