Portfolio signature

Engedélyezték a „szervezett bűnözés gazdaságösztönző csomagját" - Milyen lehetőségek nyílnak?

Első ránézésre azt hihetnénk, hogy egy jól megkomponált áprilisi tréfát hozott tető alá a német törvényhozás, pedig nem: április elsejével tényleg legalizálták a kannabisz rekreációs célú, személyes használatra történő termesztését és fogyasztását az országban - ezzel a döntéssel Németország lett a világon a kilencedik állam, ahol nyugodt szívvel termeszthetnek legalább 1-2 szál kendert a lakosok otthonaikban. Óriási fejlemény ez az áprilisi legalizáció a kannabiszipar számára, amely az elmúlt években hatalmasat tudott nőni, már ami a bevételek alakulását illeti. De mi vár a szektorra a jövőben, a németek példájára az Egyesült Államokban is újjáélednek a legalizációs törekvések? Mekkora növekedés vár erre a területre, és ki profitálhat belőle a legnagyobbat? És ami talán a legfontosabb: befektetőként hogyan vehetjük ki a részünket a történetből?

Legalizálták Németországban a marihuánát

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hatályba lépett hétfőn a kannabisz rekreációs célú, személyes használatra történő termesztésének és fogyasztásának ellenőrzött legalizálását célzó törvény Németországban.

A német parlament felsőháza, a Bundesrat márciusban szavazta meg az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti kormánykoalíció által tavaly elfogadott - a jobboldali ellenzék köreiben erősen vitatott - törvényjavaslatot, amely a felnőttek és az úgynevezett kannabiszklubok számára teszi lehetővé a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A legalizálás mellett érvelő kormánytagok szerint az új törvény történelmi mérföldkőnek számít, a társadalmi valóságot tükrözi, szemlélete pedig orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán az idősebbek, de a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében is, a feketepiacon pedig ismeretlen, veszélyes termékek terjedtek el. Az ellenzék, köztük a kereszténydemokraták és a konzervatívoktól jobbra álló AfD politikusai ezzel szemben egyebek között a szervezett bűnözés "gazdaságösztönző csomagjának", illetve "ajándékának", "a betartatást lehetetlenné tevő törvényneknevezték a kormánykoalíció tervezetét. 

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés