Fontos változás jöhet a vezetői székben a világ legnagyobb alapkezelőjénél

Portfolio
Larry Fink, a BlackRock elnök-vezérigazgatója kettős szerepkörének feladására kényszerülhet az egyik részvényes által előterjesztett módosítási kérelem alapján – írja a Financial Times.

A 120 millió dollárnyi vagyont kezelő Bluebell Capital Partners kötelező érvényű határozatot terjesztett a BlackRock éves közgyűlési szavazólapjára, amely módosítaná a vállalati alapszabályt, hogy független igazgatótanácsi elnököt írjon elő.

Ez azt jelentené, hogy Larry Fink, a vállalat mostani elnök-vezérigazgatója a jövőben elnöki tisztségének lemondására kényszerülne.

A befektetői aktivisták egy külön előterjesztésben azt állították, hogy a 17 tagú igazgatótanács túl nagy, és a BlackRock irányítása egyértelműen kudarcot vallott a vállalatvezetés független felügyeletének biztosításában. A szavazásra a vállalat május 15-i éves közgyűlésén kerül sor.

Fink kettős szerepének megkérdőjelezése egybefügg azzal, hogy a BlackRock több irányból is tűz alá került az ESG-tényezők alkalmazása miatt a befektetések során. A republikánus politikusok Finket az általuk "éber kapitalizmusnak" nevezett jelképként vették célba, míg a progresszív demokraták szerint az alapkezelő nem tett eleget az éghajlatváltozás megállításáért.

Az amerikai vállalatoknál sok esetben jellemző, hogy vezérigazgatóik egyben az igazgatótanács elnöki tisztségét is betöltik. A részvényesek azonban egyre többször lépnek fel a kettős szerepkörrel szemben, tavaly az S&P 500 vállalatok közel 14 százaléka szembesült a szerepek megosztására irányuló részvényesi javaslatokkal, szemben a 2021-es 6 százalékkal. A javaslatok támogatottsága átlagosan körülbelül 30 százalékos volt.

A Bluebell nem hozta nyilvánosságra részesedésének mértékét a BlackRockban, de Giuseppe Bivona társalapító elmondta, hogy a BlackRock a 10-15 koncentrált pozíciója közül az egyik legnagyobb. Emellett kampányt folytat a Glencore, a BP és a Bayer ellen is. A BlackRock piaci kapitalizációja 188 milliárd dollár.

A BlackRock a részvényeseknek szóló, a javaslat leszavazására vonatkozó ajánlásában azt írta, hogy a 100 legnagyobb amerikai részvénytársaság közül 54-nél kombinálták az elnöki és a vezérigazgatói szerepet, és további 14-nél az elnökök nem tekinthetők függetlennek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF