Portfolio signature

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Portfolio
Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

Visszaesett a bevétel

A bázisévhez viszonyítva az értékesítés nettó árbevétele több, mint 2,5 ezer milliárd forint csökkenést mutat (-34%), amelyet elsősorban a földgáz- és villamosenergia-kereskedelemből származó árbevétel csökkenése eredményez, olvasható az éves jelentésben.

A legfontosabb szegmensben, a földgáz-értékesítésnél a következő tényezők befolyásolták a társaság teljesítményét: az árbevétel mintegy 2,6 ezer milliárd forintos csökkenését elsősorban az okozza, hogy

a földgáz árak 2023 folyamán jóval alacsonyabban alakultak az előző évihez képest.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés