Portfolio signature

Ilyen évkezdetet se láttunk még a nyugdíjpénzeknél

Az már megszokott, hogy az év utolsó három hónapjában a nyugdíjra gyűjtő önkéntes pénztári tagok befizetései megugranak, elsősorban az adójóváírás kimaxolása érdekében, de az MNB friss számai szerint az idei első negyedév is rekordot hozott a befizetésekben. Mindeközben a pénztári portfóliók továbbra is jól teljesítenek, a vagyonarányos hozamok meghaladják a tavalyi első negyedévben mértet.

Megugrottak a befizetések, de a taglétszám még mindig csökken

A negyedik negyedéves pénztári befizetési statisztika hagyományosan erős szokott lenni, mivel az utolsó hónapokat szokták a pénztári tagok arra használni, hogy befizetéseikkel kimaxolják az állami támogatás összegét (az éves befizetés 20%-a, de maximum évi 130 ezer forint). Éppen emiatt historikusan az első negyedéves befizetések mindig visszaesnek az önkéntes pénztáraknál, idén azonban nem ez történt: az MNB friss számai szerint az év első három hónapjában a tagoktól közel 33 milliárd forintnyi hozzájárulás folyt be, ehhez jött még hozzá a munkáltatók közel 10 milliárdos hozzájárulása, amellyel így

a legerősebb évkezdetet tudhatja maga mögött a szektor az első negyedéves számokat nézve.

Üröm az örömben, hogy mindeközben az idei első negyedévben is folytatódott az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése: míg december végén 1,073 millió körüli tagot számlált a szektor, március végén 2624 fővel kevesebb tag volt, így a létszám 1,071 millió alá esett vissza.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés