Portfolio signature

Történelmi helyzetnek lehettünk szemtanúi a lakossági megtakarításoknál

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál és a tőkepiacokon. A háztartások pénzügyi vagyona nagyobb részt az átértékelődés következtében növekedett. Történelmi helyzet, hogy a betét és a készpénzállomány csökkent a lakosságnál tavaly – hangzott el az MNB friss kockázati és fogyasztóvédelmi jelentéséról szóló sajtótájékoztatóján.

Szeniczey Gergő, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy 2023 a korrekció éve volt a nem banki területen működő intézményeknél, a háztartások pénzügyi vagyona is növekedni tudott.

A biztosítási szektor díjbevétele tavaly 1600 milliárd forint fölé nőtt, ami 6,5%-os éves bővülés, ugyanakkor elmarad a korábbi évektől. Ezt alábontva a nem életág díjbevétele nagyjából követte az inflációt, az élet ágnál 6%-ot meghaladó csökkenést lehetett látni az egyszeri díjak visszaesése miatt. Kifejezetten csalódást keltő a penetrációs mutató (a díjak GDP-hez viszonyított aránya), amely 2%-ra csökkent, azaz tovább távolodott a 3%-os céltól – tette hozzá.

Hogyan alakulhat a forint árfolyama a jövőben? Kitart a gyengülés? Mi mozgatja a forintot? Ezekre a kérdésekre is válaszolnak a szakértők a Portfolio egy hét múlva esedékes befektetői eseményén, amelyre itt tudsz regisztrálni:

A pénztári szektor esetében az önkéntes pénztáraknál folyamatosan csökkenő és öregedő a tagság, a tagok fele továbbra is passzív, ezen a téren nem sikerült előrelépést elérni. Alapvető és átfogó reformra lenne szükség a szektorban – tette hozzá. A tagság vagyona 1900 milliárd forint fölé nőtt 2023-ban. Az egészségpénztárak esetében a létszám folyamatosan nő, tavaly év végére a taglétszám már meghaladta az önkéntes nyugdíjpénztárakét.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés