szerző

Hihetetlen újítás: egy kattintással a lábad előtt hevernek Európa legjobb kamatai

2018. április 16. 05:40    
nyomtatás
 
A gyorsan növekvő európai fintechcégek egy részét pénzforgalmi szolgáltatásairól ismerjük már Magyarországon, a német Raisin viszont betéti szolgáltatásokat nyújt más cégek nevében, a legmagasabb kamatokat kínáló európai bankokat összegyűjtve. Nemrég összeálltak a Vanguarddal is, a világ legnagyobb alapkezelőjével, így hamarosan alapokat is forgalmaznak majd. Megnéztük, mi van a Raisin sztorija mögött, megkérdeztük a céget is terveiről, és azt is megerősítették, hogy szolgáltatásuk már Magyarországon is elérhető.

Reflektorfényben a fintechcégek a Portfolio Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Regisztráljon Ön is!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A legjobb betétek egy tető alatt


2013-ban indult a Raisin, egy páneurópai online megtakarítási platform, melyen keresztül összesen 44, EU-s betétbiztosítással rendelkező bank termékeit lehet elérni. Idén januárban lépte át a fintechcég a 100 ezer fős ügyfélhatárt, akik összesen már több mint 5 milliárd eurónyi vagyont kötöttek le a Raisinen keresztül.

A nulla közeli kamatkörnyezetben a Raisin fő csábereje a viszonylag magas kamatozású betétekben rejlik, a legmagasabb kamatot jelenleg éppen egy cseh bank, a J&T Banka nyújtja, amely évi 1,92%-ot fizet a betéteire (Magyarországon egyébként a Gránit és MagNet bankoknál ennél magasabb kamatot is elérhetünk, ezek a kamatszintek egy átlagos német betétesnek viszont elérhetetlenek). Alkalmanként a Raisin ügyfeleit betétlekötéskor bónuszokkal is jutalmazzák.

A választható termékek közt a Raisin nem tesz különbséget, beírjuk a lekötendő összeg értékét és a választott lekötési időtávot, majd egy listáról kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus betétet.

Hihetetlen újítás: egy kattintással a lábad előtt hevernek Európa legjobb kamatai


A rendszer úgy működik, hogy számlanyitás után az Arkéa Direct Bank belga leányánál, a Keytrade Banknál kapunk folyószámlát, innen a betét elhelyezéséről a startup a megbízásunk alapján gondoskodik. A számlát a Keytrade bank nem hagyja a mérlegében, hanem az általunk választott banknál megnyitott számlánkra utalja át.

A fintechcégnek bárki ügyfelévé válhat az EU-n belül (tehát akár mi is, Magyarországon), a platformjuk viszont egyelőre csak Németországra, Ausztriára, Spanyolországra, az Egyesült Királyságra és Franciaországra van optimalizálva.

Nem minden a betétgyűjtés


A Raisin felkeltette a világ második legnagyobb alapkezelőjének, az 5000 milliárd dollárt kezelő Vanguardnak is a figyelmét, mellyel március végén együttműködési megállapodást is kötöttek.

A megállapodás szerint a Raisin ügyfelei négy vanguardos portfólióba fektethetnek majd be, melyek indexkövető alapokból vagy kezelt alapokból állnak. A Vanguard mellett a BNP Paribas német ágának, a DAB Banknak alapjai is elérhetők lesznek a Raisinen keresztül. Ezeknek a portfólióknak teljes átlagos éves költsége kevesebb, mint 0,5%, ami rendkívül olcsónak számít.

Ez a szolgáltatás most még csak Németországban elérhető, de a Raisin hosszú távú tervei közt szerepel, hogy francia, spanyol és brit ügyfeleinek is elérhetővé tegye az új befektetési alapokat.

Honnan van a pénz?


A Raisin bevételei a partnerbankok által kifizetett jutalékokból származnak, ennek pontos mértékét viszont nem teszik közzé, hiszen nem közvetlenül az ügyfél számláját terhelik.

Megkérdeztük a Raisint is bevételeik és nyereségességük konkrét mértékéről, erre viszont nem voltak hajlandók válaszolni, arra hivatkozva, hogy nem nyilvánosan működő társaság. Annyit viszont elárultak, hogy múlt hónapban pozitív volt a cash flowjuk, eddig azért volt negatív, mert sokat költenek az expanzióra.

A PayPal is beszállt a cégbe, mint "stratégiai befektetés," de azt a mai napig nem tudni, hogy a Raisin pontosan mennyi finanszírozást kapott az amerikai fizetési rendszerekkel foglalkozó vállalattól. A TechCrunchon keringenek olyan pletykák, mely szerint előfordulhat, hogy a PayPal reklámozni is fogja a betétgyűjtő cég platformját közvetlenül az ügyfeleinek.

A PayPal mellett egyébként olyan kockázati tőkelapok is beszálltak a Raisinbe, mint az Index Ventures, a Thrive Capital vagy a btov Partners.

Hihetetlen újítás: egy kattintással a lábad előtt hevernek Európa legjobb kamataiMik a tervek?


Megkérdeztük a Raisint jövővel kapcsolatos terveikről. Szűkszavú válaszukból a következő fontosabb dolgok derültek ki:
  • nem terveznek egyelőre hivatalosan is Magyarországra jönni, viszont felhívták a figyelmet arra, hogy szolgáltatásuk itthonról is elérhető, angol nyelven,
  • nyitottak a magyar bankokkal való együttműködésre (hiszen, ahogy felhívtuk rá figyelmüket, a 2%-nál magasabb kamatozású betétek is elérhetőek itthon),
  • tőzsdei belépésre egyelőre nem készülnek.


Egyéb források: Business Insider, TechCrunch (1, 2)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium