szerző

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak

2019. január 11. 05:43    
nyomtatás
 
Nem változott 2017-ben az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos díjterhelése, viszont bőven akadtak olyan pénztárak, amelyek drágultak és olyanok is, amelyek olcsóbbak lettel - derül ki az MNB napokban közzétett adataiból. A változás főleg a vagyonkezelési költségeken látható, a tagdíjfizetéskor felszámított költségek a legnagyobb pénztáraknál többnyire nem változtak. Megnéztük, milyen költségekkel számolhat az, aki most önkéntes nyugdíjpénztárba szeretne fektetni.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások


Mit fizetünk ténylegesen?


Ha nyugdíjpénztári taggá válunk, az alábbi költségeket fizetjük ki a pénztárnak és a vagyonkezelőnek:
  • a befizetésünkre a befizetett összeg nagyságától függően, sávosan számított likviditási és működési költséget,
  • majd a fennmaradt összegből, amely befektetésre kerül, a vagyonkezelést végző alapkezelő vagyonarányos befektetési díját, ami hozamveszteség formájában jelentkezik,
  • ezen kívül a legtöbb pénztár pár ezer forintos taggá válási költséget is felszámol az elején, ami egyszeri tétel.

Összeszedtük a pénztárak aktuális alapszabályaiból, mekkora terhet jelentenek ezek ténylegesen a tagoknak.

1. Taggá válás költségei: A nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat megvizsgálva levonhatjuk azt a következtetést, hogy a taggá válás minimális ráfordítást igényel, mindössze pár ezer forintos költség, de van, ahol ingyenes. A legtöbb pénztár minimális kezdő befizetés egyébként szintén pár ezer forint.

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


2. Sávos költségek: Az ezen felül kifizetendő, látszólag magas, sávos költségelvonást úgy tudjuk csökkenteni, hogy magas tagdíjat fizetünk évente az önkéntes pénztári megtakarításunkba, ugyanis minél többet fizetünk be évente, annál kedvezőbb lesz a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás.

Mint látható, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál befizetésarányosan 2 és 7% közötti költségelvonás jellemző. Ez azért sem hasonlítható össze a nyugdíjbiztosításoknál használatos TKM-mel, mert utóbbi nem a befizetés, hanem a teljes tőke arányában mutatja meg az elvont költségeket és utóbbiban minden tétel - beleértve a vagyonkezelési költségeket is - megtalálható.

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


Nominálisan persze a nagyobb tagdíj nagyobb költségekkel is jár, hiába az alacsonyabb arányos költségelvonás:

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


Ha mindezt a teljes tőke arányában nézzük, megállapíthatjuk, hogy ez a költségnem az évek múlásával látványosan lecsökken:

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


Összeszedtük számszerűen is a nyolc legnagyobb taglétszámú pénztár költségeit:

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
Klikk a képre!


3. Vagyonarányos költség: Az MNB adataiból leolvasható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók fő költségelemét mégsem a befizetésarányos költségek jelentik, hanem a teljes vagyonra vetített (a szerződésekben nem mindig szereplő) portfóliókezelési költség.

Az MNB közzéteszi a pénztári portfóliók bruttó és nettó hozamadatait, ennek különbözetéből ki tudjuk számolni azt, hogy körülbelül mekkora lehet a pénztárak mögöttes vagyonarányos költsége.

Az alábbi táblázatban a felügyelet legfrissebb elérhető, 2017-es adataiból számoltuk ki, hogy mennyi lehetett az önkéntes nyugdíjpénztárak súlyozatlan átlagos vagyonarányos költsége:

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárakTeljes díjterhelés - mások a számok az új módszerrel


A napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárak 2017-es díjterhelési mutatóit is. Ezzel a felügyelet egy számban próbálja meg kifejezni, hogy egy-egy pénztár átlagosan mekkora díjat terhel tagjaira. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a fentieken felül felszámított díj, hanem inkább ezek átlaga, a pénztári befizetésünk tényleges költsége ezektől jelentősen eltérhet.

Korábban ez a mutató megmutatta, hogy a pénztár teljes vagyonára vetítve milyen ügyféloldali költségeket számol fel, a számítási módszertanon azonban változtatott a felügyelet, most már a beérkezett tagdíjhoz viszonyítják a beérkezett tagdíjat terhelő működési és likviditási alapba kerülő költségeket (a nyugdíjpénztárak gyakorlatának megfelelően), csak a vagyonkezelési költségeket vetítik a teljes kezelt vagyonra. A módszertan változtatása mellett az MNB azért döntött, mert ötszörösére nőtt a pénztárak vagyona az elmúlt 15 évben, így a működési díjrész akkor is csökkenhetett, ha a tagot ténylegesen terhelő díjrész nem változott vagy növekedett.

A frissített módszertan szerint számított díjterhelési mutatók szerint a pénztárak teljes felszámított költsége nem változott a tavalyihoz képest, a mutatók 2009 óta 0,8% körül mozognak. A mozgó tényező inkább a vagyonkezelésért felszámított befektetési díjterhelési rész, a működési díjterhelések többnyire stagnálnak.


Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


Több olyan szolgáltató is akadt, amelynek nőtt a díjterhelése 2017-ben 2016-höz képest, ezeket az alábbi ábrán pirossal jelöltük. A legnagyobb növekményt a Tempo önkéntes nyugdíjpénztárnál tapasztalhattuk, a legnagyobb költségcsökkenést pedig a Rába önkéntes pénztár tagjai tapasztalhatták. A legolcsóbb nyugdíjpénztár a Bongrain önkéntes nyugdíjpénztár volt, nagyobb pénztárak közül pedig a CIB önkéntes nyugdíjpénztár.

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


A díjterhelés persze továbbra sem sokat mond az egyes megtakarítókra háruló költségekről, hiszen lényegében egy átlagot mutat, ráadásul múltbéli adatokon alapszik, így nem összehasonlítható az olyan mutatószámokkal, mint az életbiztosításoknál használatos Teljes Költségmutató (TKM). Hasznos eszköz viszont, hogy költség szempontjából összehasonlítsuk a pénztárak nagy átlagát.

Beszéljünk a hozamról is


A költség mellett azonban még nagyobb súlya lehet a nyugdíjpénztárak hozamának. Alább megnéztük a legnagyobb pénztárak MNB által nyilvántartott hozamadatait - fontos megjegyezni, hogy ezek a vagyonkezeléssel már terhelt, a befizetésarányos költségekkel még nem terhelt számok.

Az elmúlt években kissé elkényeztették hozamoldalról a pénztárak a nyugdíjra gyűjtőket, az önkéntes pénztári portfóliókkal sok esetben 10% feletti éves hozamot is el tudtak érni befektetéseiken, ennek a jó szériának viszont biztos vége szakad: a december közepe-végi adatok alapján a vizsgált önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak zömében negatív hozamot produkáltak az évben. Idén még a legjobban teljesítőknél is 2% alatt maradt az éves hozam az MNB adatai szerint:

Nem is gondolnád, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium