Előfizetői tartalom

Jövőre már 340 milliárdot tömne a zsebünkbe a kormány

A teljes kamatkiadás harmadát már a lakossági állampapírok után fizetné ki az állam 2020-ban - derül ki a költségvetési törvény tervezetéből. Az állomány folyamatos felfutása után már 340 milliárd forintnyi kamathoz juthatnak a háztartások. Ebből az is kiderül, mennyire drága finanszírozást jelent az államnak a lakossági állampapírok felpörgetése, részben ennek köszönhetően szakadhat meg a trend, és emelkedhet ismét a kamatkiadások összege.

Mi lesz jövőre az adóssággal?Az idei év végére várható 68,6 százalékról 2020-ban 65,5 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság a kedden benyújtott költségvetési törvénytervezet szerint. Persze az adósság nominális összege így is tovább emelkedik majd, bő másfél év múlva 31 974,1 milliárd forint lehet a 48 779,5 milliárdos nemzeti össztermék mellett.Tavaly...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés