Előfizetői tartalom

Hatalmasabb változások előtt állunk mint az orosz válság idején?

Az utóbbi években egyre gyakrabban fordult elő egy kifejezés különböző pénzügyi elemzésekben a likviditás, a kilátások mérlegelése kapcsán, mígnem oda jutottunk, hogy a múlt hét végén a világ pénzügyi csúcsvezetői is felhívták a piaci szereplők figyelmét az azzal kapcsolatos szerteágazó veszélyekre. Hasonló ügyleteken keresztül az orosz válság kirobbanása hatalmas hullámokat vetett a globális pénz- és tőkepiacokon. Van aki szerint már ijesztő méreteket öltött az adott tranzakciók globális volumene, van, aki szerint igencsak félrevezető egy kalap alatt kezelni minden ilyen jellegű ügyletet, és olyan is van, aki szerint nem érdemes a kérdést túlságosan felfújni. Az ún. carry trade ügyletekről van szó. A témával tegnap pl. a Financial Times egy teljes oldalon keresztül foglalkozott, közvetetten utalva arra, hogy a tranzakciók tömeges lezárása akár a svájci frankban eladósodott magyar devizahiteleseknek is komolyabb problémát okozhat. Érdemes tehát kissé jobban szemügyre venni ezen tranzakciók hátterét, de rögtön jelezzük, hogy egyelőre számos kérdés nem tisztázott a világ vezető pénzügyi szereplői számára sem.

Valami elindult.... Az ABN Amro modellszámításai szerint 1995 óta átlagosan mintegy 12%-os éves hozamot produkáltak az ún. carry trade ügyletek, míg csupán kb. 3%-ot az értékelés alapú befektetések és mintegy 2%-ot a trendkövető magatartásra alapozott tranzakciók. Mivel ilyen kiugró hozamlehetőségekkel kecsegtetnek ezek az ügyletek, nem csoda, hogy előbb-utóbb mindenki részesedni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés