Előfizetői tartalom

Gyanúsan erős a forint! - Mi áll a háttérben?

Miközben a globális befektetői klíma kiemelten figyelt mérőszámai továbbra is fokozott óvatosságot, kockázatkerülést jeleznek, a szabad lebegésben "lubickoló" forint sokak számára meglepően erős szinten, kéthónapos csúcsa közelében, 256 körül mozog az euróval szemben. Annak tükrében, hogy a fejlett piacokon is történnek igen meglepő reakciók az utóbbi napokban (pl. a komoly európai hitelpiaci problémák ellenére szinte szárnyaltak a bankok részvényárfolyamai), mi sem csodálkozhatnánk a forint erején. Mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen tényezők járulhatnak hozzá a forint viszonylagos erősségéhez.

Nem magyaráznak, sőt.... Amint arra már több alkalommal felhívtuk a figyelmet, a forint árfolyama viszonylag szorosan együtt mozog a globális kockázatvállalási hajlandóság egyik kiemelten figyelt mutatójával, az EMBI+ spreaddel (ami leegyszerűsítve az amerikai államkötvényekhez képest nézett "átlagos" elvárt kötvénypiaci többlethozamot jelzi a feltörekvő piacokon). Amint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés