Előfizetői tartalom

Túl van a krízisen a magyar állampapírpiac - Interjú Réz Andrással (ÁKK)

"A nehezebb időszakon már túl vagyunk" a magánnyugdíjpénztári portfólióátalakítások miatt az állampapírpiacon - fejtette ki véleményét a Portfolio.hu-nak adott interjújában Réz András. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Tervezési, elemzési és kockázatkezelési főosztályvezetője ugyanakkor nemcsak emiatt látja viszonylag kedvezően az év második felének piaci kilátásait. Meglátása szerint az első és második féléves finanszírozási tervek jelentős átalakítása, a mérséklődő államháztartási hiány alapján várhatóan "megfelelő lesz a kereslet az állampapírok iránt" az év hátralévő részében. Emiatt a tavaszi állampapírpiaci turbulencia után "stabilizálódást és javulást" vár", amely hozamcsökkenésben is tükröződhet majd. Amennyiben a helyzetet kedvezőnek ítéli meg az ÁKK, akkor számíthatunk még nemzetközi devizakötvény-kibocsátásra az idén, de ennek nagyságrendje az idén eddig bevont külföldi forráshoz képest lényegesen kisebb lehet. Az interjút az elmúlt hetekben megindult állampapírpiaci hozamcsökkenés, illetve annak apropóján készítettük, hogy két hete tette közzé az ÁKK a módosított második negyedéves finanszírozási tervét. Ez többek között azt rögzíti, hogy milyen összegű, devizanemű és szerkezetű forrásbevonásra törekszik az adósságkezelő, illetve mi valósult meg a tervhez képest az első félévben. Minderről bővebben lásd:

Kapcsolódó cikkünk2008.07.24 14:30 Így fedezzük a költségvetési hiányt - adósságtervek a második fél évrePortfolio.hu: Az első félévben 699 milliárd forintos nettó (azaz a forgalomban lévő állampapír-állományt ténylegesen gyarapító) kibocsátást valósított meg az ÁKK a tavaly decemberben tervezett 730 milliárd forinttal szemben. Ezt követően a második félévre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés