Előfizetői tartalom

Szükség van-e hosszabb futamidejű MNB-kötvényre Magyarországon?

Hatékonyabbá tenné a bankok számára a forráselosztást, illetve az aukciós hozamok miatt a bankközi kamatlábak elveszett információtartalma is visszajöhetne - ezzel érvelnek azok a kereskedelmi bankok, amelyek képviselői a napokban arra tettek javaslatot, hogy a rekord magas kéthetes MNB-kötvény állomány miatt érdemes lenne megfontolnia az MNB-nek egy, akár 3-6 hónapos futamidejű kötvény aukciós kibocsátását is. Ha valóban értékpapír formát öltene az új jegybanki eszköz, akkor az kiszorító hatással járhatna az állam által kibocsátott 3 hónapos diszkontkincstárjegyekre, így potenciálisan megemelné az ebben a konstrukcióban bevonható források költségét - hangzik a fő ellenérv az Államadósság Kezelő Központ felől a banki felvetésre. A Magyar Nemzeti Bank hiánypótló jelleggel múlt héten Pénzpiaci konzultatív fórumot rendezett, az ezen és ezt követően elhangzott információk alapján gyűjtöttünk össze néhány fontos gondolatot.

Miről folyt az egyeztetés? Négy főbb témáról beszélgettek a résztvevők a múlt heti találkozón, amelyen döntés nem született, sokkal inkább a helyzetértékelés és az egyeztetés volt a cél - mondta el a Portfolio.hu-nak az eseményt kezdeményező Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékese. Kármán András, a pénzügyi elemzések terület igazgatója azt jelezte, hogy: 1.) megvitatták...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés