Előfizetői tartalom

Nő a feszültség Londonban - aggódjanak-e a devizahitelesek?

Bár a közelmúltbeli pénz- és tőkepiaci turbulenciák hatására újraindította a dollár csere együttműködését egymással az amerikai és az európai jegybank, a 3 hónapos londoni dollár alapú bankközi kamatláb azóta is folyamatosan emelkedik és 9 hónapos csúcsra ért. Más piaci mutatók is azt jelzik, hogy hetek óta nő a bankrendszeri feszültség Londonban. A magyarországi devizahiteleseknek azonban egyelőre nem kell aggódniuk amiatt, hogy a havi törlesztő részlet rövid távon nemcsak a forintgyenülés miatt, hanem a külföldön emelkedő pénzpiaci hozamkörnyezet miatt is drágulna. Amennyiben azonban az európai adósságválság miatt ismét eluralkodna a pánik a globális bankrendszerben, akkor ezt - ahogy 2008 őszén sem - sajnos nem lehetne elkerülni.

Az amerikai Lehman Brothers befektetési bank 2008. őszi csődje után rendkívüli stressz hullám érte el a globális pénz- és tőkepiacokat, illetve a bankrendszert. Akkoriban folyamatosan a figyelem középpontjában volt a rövid futamidejű bankközi kamatlábak alakulása, azok ugyanis a bankközi hitelek forrásköltségét, illetve az egymásnak való hitelezés hajlandóságát is jól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés