Előfizetői tartalom

Furcsa magyar csúcs született - Ha ló nincs, szamár is jó?

Nemcsak a svájci frank ér napról-napra új történelmi csúcsra a forinttal szemben, hanem a külföldi befektetők magyar állampapír állománya is és az is közös jellemző, hogy mindkét folyamat jelentős veszélyekkel jár. A külföldiek állampapír-állományának csúcsa furcsa körülmények között született: a kötvényhozamok ugyanis inkább emelkedőben vannak és a forint is gyengébb szinteken jár az euróval szemben. Amellett, hogy a magyar makrogazdasági fundamentumok egyértelműen javultak az utóbbi egy évben, a külföldiek csúcsdöntésében az eurózóna adósságválsága is szerepet játszott: hozzánk terelt ugyanis bizonyos befektetői köröket a vonzó magyar hozamkörnyezet mellett. A "ha ló nincs, szamár is jó" közmondásra hasonlító helyzet (is) rendkívül kiegyensúlyozatlanná tette a magyar állampapírpiacot a tulajdonosi szerkezet alapján és ha fordul ez az egyirányú utcának tűnő folyamat, akkor az súlyos zavarokat és jelentős hozamemelkedést okozhat.

A tegnapi magyar államkötvény aukciók is jól mutatták azt, hogy "hiába" gyenge a kockázati étvágy az egyre súlyosabbá váló eurózóna adósságválság miatt, a külföldiek egyszerűen zsákolják a magyar papírokat, azaz jelentős részben ők vették meg a tegnapi összesen 67 milliárd forintos kibocsátást - jelezte a Portfolio.hu-nak az egyik elsődleges állampapír forgalmazó....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés