Előfizetői tartalom

Gigantikus kísérlet kezdődött - Összeomlik tőle a jen?

A történelemben csaknem példátlanul agresszív monetáris élénkítést jelentett be múlt csütörtökön a Bank of Japan (BoJ), hogy a szigetországot immár bő két évtizede sújtó defláció után két éven belül elérje a két százalékra emelt inflációs célját. A gigantikus kísérlet sikere érdekében az amerikai jegybankéhoz hasonló méretű pénznyomtatásba kezd, hogy a pénzügyi rendszerbe kerülő hatalmas likviditás nagyobb (külföldi) kockázatvállalásra ösztönözze a piaci szereplőket, mindezzel pedig kimondatlanul is a japán jen további, akár jelentős gyengülését is elérje. Az inflációs cél elérésének sikere nem garantált, az viszont nagyon valószínű, hogy a japán jen tovább gyengül, mivel egyre több ottani megtakarító a külföldi piacok felé mozdul. A gigantikus kísérlet egyik legfőbb veszélye, hogy lényegében kontrollálhatatlan folyamatokat, így például a japán jen szándékoltnál is sokkal nagyobb méretű hanyatlását váltja ki, illetve külföldön abnormális piaci reakciókat okoz. Mindezek mellett az is valószínű, hogy Japán versenyképességi okok miatt számos partnerét magára haragítja.

Mi a logika a döntések mögött? Még a felfokozott piaci várakozásokat is meghaladta csütörtöki bejelentésével a BoJ, amikor a monetáris tanács egyhangú döntéssel úgy határozott, hogy a 0,1%-os irányadó kamatláb helyett ezentúl a jegybanki pénzmennyiség (monetáris bázis) lesz a fő célja és a következő két évben annyi állampapírt, illetve egyéb eszközt vásárol...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés