Deviza

Esik a forint és a hozamok is - Miért?

Weinhardt Attila
Az utóbbi napokban újra ugyanolyan szétválást lehetett megfigyelni a forint pályájában, illetve az állampapírok hozamában, mint amit kora tavasszal az unortodox jegybanki lépésekkel kapcsolatos várakozások hatására. Közös a két folyamatban, hogy most is részben a jegybankhoz köthetőek ezek a piaci mozgások. A Portfolio.hu információi szerint ugyanis a magyarországi kereskedelmi bankok levelet kaptak az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökétől, amelyben Balog Ádám többek között azt tudakolta az illetékesektől, hogy ha kiszorulnának bizonyos pénzösszegek a kéthetes MNB-kötvényből, akkor abból mennyi pénz áramolhatna az állampapírpiacokra. Számos egyéb (inkább technikai jellegű) tényező is szerepet játszik azonban abban, hogy a forint esése mellett mind a devizás-, mind a forintalapú állampapír hozamok tovább tudtak süllyedni. Az alábbiakban röviden ezeket is bemutatjuk.
Élénk a jegybank felőli híráramlás

Az elmúlt napokban folytatódott a forint- és devizaalapú államkötvények hozamesése és mindez amellett következett be, hogy tegnap (és ma) a forint összességében intenzíven gyengült. Kora tavasszal már volt egy időperiódus, amikor ez a furcsa szétválás megfigyelhető volt. Akkor leginkább amiatt, mert a piac tartott a jegybanki személyi és monetáris politikai változásoktól (túl agresszív monetáris lazítástól, unortodox lépésektől), amelyek miatt a forint gyengült, viszont a hozamok éppen a folytatódó kamatvágások, illetve a jegybank felőli esetleges állampapír vásárlások miatt intenzíven süllyedtek.

Most is részben a jegybank felőli híráramlással (folytatódó kamatvágásokkal) függ össze a fentebb említett piaci szétválás. Matolcsy György tegnapi bejelentése szerint ugyanis bizonyos bankok kiszorulnának a kéthetes MNB-kötvényből azáltal, hogy azt betétté alakítják. Így akár több százmilliárd forintnyi likviditás is keringhet majd a pénzügyi rendszerben. Amint tegnapi elemzésünkben körbejártuk: ez egyrészt leszoríthatja majd a piaci hozamkörnyezetet, ezáltal olcsóbbá téve a forint elleni pozíciók felvételét, másrészt bizonyos összegek távozhatnak is az országból, ami szintén gyengítően hathatott a forintra.

Közben új elem, hogy a Portfolio.hu információi szerint a napokban Balog Ádám MNB-alelnök levelet küldött a kereskedelmi bankoknak, amelyben többek között afelől érdeklődött, hogy ha bizonyos pénzek kiszorulnának a kéthetes MNB-kötvényből, akkor azok milyen volumenben találnák meg az állampapírpiacot. Ezt viszonylag egyértelmű utalásnak is értelmezhették a piaci szereplők arra, hogy a jegybank szívesen látná, ha az állampapírpiacot "megtámogatná" az így piacra kerülő plusz likviditás egy része. Ez tehát hozzájárulhatott az utóbbi napok hozamsüllyedéshez, amely egyébként állampapír kereskedői jelzések szerint inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensében volt intenzívebb.

Esik a forint és a hozamok is - Miért?
Más tényezők is fontosak lehettek

Egy másik jegybanki hatás is szerepet játszhatott a forintalapú hozamok csökkenésében, mégpedig az, hogy a japán jegybank április elején indított gigantikus pénznyomtatási programja várhatóan majd világszerte érezteti hatását (pl. a leszorított hozamokban). Egyesek ezt megelőzendő, már tegnap zsákolhattak a magyar papírokból is, igaz a kiemelkedően erős vételi érdeklődést támogathatta az is, hogy szerdán közel 60 milliárd forintnyi likviditáshoz jutottak az állampapírpiaci szereplők az Államadósság Kezelő Központ által tartott visszavásárlási aukciók segítségével.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy egyelőre a japán pénzügyminisztériumi adatok nem abba az irányba mutatnak, hogy elindult volna a masszív tőkekiáramlás a japán intézményi befektetők külföldi kötvényvásárlása által. Másrészt lényeges, hogy az EPFR adatai szerint intenzív (600 millió dollár) volt a tőkebeáramlás a feltörekvő kötvényalapokba az elmúlt egy hét során. A külföldi befektetők magyar állampapír állománya bár emelkedni tudott a március végén elért csaknem öthavi mélypontjáról, de az még mindig 5000 milliárd forint alatt hullámzik.

Esik a forint és a hozamok is - Miért?
Érdemes kitérni arra is, hogy az utóbbi hetekben nemcsak a magyar, hanem például a lengyel zloty-ban denominált állampapír hozamok is intenzíven süllyedtek. Az 5 és 10 éves lengyel papír hozama történelmi mélypont körülre bukott az utóbbi napokban.

Esik a forint és a hozamok is - Miért?
Mennyi pénzre lehet szüksége az államnak?

A fenti fundamentális, illetve technikai jellegű tényezők mellett további lényeges szempontok is hozzájárulhattak az utóbbi napokban a magyar állampapírok hozamcsökkenéséhez. Ezek mind az ÁKK felőli, várható állampapír kínálattal függnek össze. Egyrészt lényeges volt az a két jelzés (ez és ez, amelyek szerint az ÁKK az idei évre még hátralévő devizaalapú refinanszírozási szükségletét igyekszik inkább a forintalapú piacról megoldani, másrészt az a tény, hogy a magyar lakosság igen dinamikusan, havi 60 milliárd forint körüli volumenben vásárolja a neki szánt állampapírokat (és további értékesítési pontok is nyílnak).

A két említett jelzés kapcsán meg kell jegyezni, hogy a magyar államnak idénre az 5,1 milliárd eurónyi devizaalapú refinanszírozási szükségletből már csak mindössze pár száz millió eurónyi hiányozhat (a dollárkötvények segítéségével bevont már 2,4 milliárd eurót, emellett a PEMÁK értékesítésből legalább 1,5 milliárd eurót, valamint az EIB felőli hitelfelvétel további 700 millió eurót tehet ki), amelyet könnyedén bevonhat például egy Japánban kibocsátandó államkötvénnyel. Az idén esetleg elmaradó újabb devizakötvény-kibocsátás érthető módon hajthatja lefelé az eurós és dolláros alapú magyar államkötvény hozamokat.

Esik a forint és a hozamok is - Miért?


Esik a forint és a hozamok is - Miért?
Visszafogja a kibocsátást az ÁKK?

A fentiek mellett az is lényeges, hogy ha az idei devizaalapú refinanszírozást valóban a forintalapú állampapír piacról oldaná meg az ÁKK (és az MNB-től kérné hozzá a devizát), akkor sem biztos, hogy ezzel "megterhelné" a forintalapú piacot (érdemi hozamemelkedést nem feltétlenül váltana ki). Ennek egyik oka a fent említett intenzív lakossági állampapír vásárlás, a másik pedig az, hogy az állam továbbra is igen magas pénzösszegen "ül". Így bármikor apaszthatja például az MNB-ben lévő, március végén összesen 1597 milliárd forintnyi forint- és devizabetétjét.

Esik a forint és a hozamok is - Miért?


Esik a forint és a hozamok is - Miért?
Összességében tehát devizaalapon egyáltalán nincs már érdemi forrásszerzési kényszer alatt az ÁKK, másrészt forint alapon is stabil vásárlói kör látszik az állampapírokban (lakosság), harmadrészt pedig továbbra is magas likvid tartalékai vannak az államnak. Ezek tehát abba az irányba mutatnak, hogy az ÁKK a következő hónapokban akár vissza is foghatja a diszkontkincstárjegyekben, esetleg a kötvényekben megmutatkozó forrásbevonását (az aukciókon megszokott mennyiségek csökkenhetnek). Így tehát a jövőben esetleg szűkülő forintalapú állampapír kínálat is szerepet játszhat a hozamok lefelé szorításában.
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231