Előfizetői tartalom

Példátlan magyar helyzet - Mi az üzenet?

Dominánsan a fejlett piaci hosszú hozamemelkedéssel, nem pedig a kétkedéssel figyelt magyar jegybanki kamatcsökkentési sorozattal függ össze a magyar hosszabb hozamok emelkedése és így az, hogy minden idők leginkább meredek magyar hozamgörbéje alakult ki - értett egyet megkérdezésünkre két budapesti befektetési alapkezelő és egy elsődleges állampapír forgalmazó. Abban azonban már nem volt teljes egyetértés a piaci szakemberek között, hogy a rendkívül meredek görbe mit üzen a gazdaságpolitikai döntéshozóknak. Míg ugyanis Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint "nincs komolyabb üzenet értéke a jövőbeli kamatpályával kapcsolatban", addig az állampapír kereskedő szerint a görbe mostani meredeksége azt üzeni, hogy "előbb-utóbb úgyis kamatot kell emelnie az MNB-nek, ha akarja, ha nem". Mindkét szakember fontos kockázatként azonosította a magyar hozamkilátások kapcsán a feltörekvő piaci jelentős tőkekivonási folyamatot. A kereskedő és Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója, emellett arra is kitért, hogy a további MNB-vágások megbosszulhatják-e magukat és ha igen, akkor az milyen formában következhet be.

Az elmúlt hetekben több cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a rövidebb futamidejű magyar állampapír hozamok a csökkenő jegybanki alapkamattal párhuzamosan a mélyben ragadtak, de a hosszabb hozamok az utóbbi hetekben már nem tartanak lépést a rövidebbekkel, hanem emelkedő pályára álltak. Ez a folyamat múlt hét végére odáig vezetett, hogy a 10 éves magyar államkötvény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés