Deviza

Miért kapott ekkora pofont az euró?

Múlt héten mintegy 2,5%-kal esett az euró a dollárral szemben főként a csütörtök-pénteki intenzív mozgások nyomán, ami annak ellenére alakult így, hogy a Fed szerda este még azt jelezte: kitart a teljes ütemű amerikai pénznyomtatási program mellett. A dollár múlt heti látványos erősödése, illetve az euró esése mögött mind technikai, mind fundamentális tényezők szép számmal meghúzódtak és könnyen lehet, hogy egy hosszabb trend elindulását látjuk.
Még tart a "pénznyomtatás"

Előbb az ausztrál, az új-zélandi, illetve a kanadai dollárral szemben, majd a hét második felében egyre látványosabban a svájci frankkal és az angol fonttal szemben is erősödni tudott az amerikai dollár. Mindez amellett következett be, hogy a Fed a szerda esti kamatdöntésével azt jelezte: egyelőre fenntartja teljes ütemmel az eszközvásárlási programját.

A kamatdöntési közleményt azonban számos piaci szereplő a vártnál kissé héjább hangvételűnek, azaz szigorúbb monetáris politikára utalónak érzékelte, és ez szerda este már kisebb amerikai dollárerősödést elindított az euróval szemben is.

Deflációs félelmek az eurózónában

Csütörtökön aztán sokakat igencsak meglepő, alacsony inflációs adatot közölt az Eurostat októberre az eurózónában (éves szinten 0,7%). Ez a deflációs aggodalmakat, és így az Európai Központi Bank további lazító lépéseivel kapcsolatos várakozásokat jelentősen erősítette.A piacon terjedni kezdtek azok a nézetek, hogy az EKB esetleg már a november 7-i kamatdöntő ülésén az irányadó ráta (0,5%) 25 bázispontos csökkentését, esetleg a nulla százalékon álló egynapos betéti kamatláb negatív tartományba vágását is meglépi, továbbá kommunikációs szinten előkészítheti egy újabb refinanszírozási program (LTRO)elindítását jövő év elején. Ezek a várakozások egyértelműen gyengíteni kezdték az eurót. A deflációs félelmek terjedése miatt egyébként az EKB úgy tűnik, hogy lépéskényszerbe került és valamilyen intézkedéssel üzenetet kell küldenie a piacok felé, hogy igenis készen áll a monetáris kondíciók további lazítására (ha már egyelőre a Fed, a Bank of England, illetve a Bank of Japan is fenntartja a lazító politikáját).

Mikor lép a Fed?

Eközben a devizapár dollár "lábát" csütörtökön és pénteken a vártnál jobb amerikai makroadatok (chicagói bmi, feldolgozóipari ISM index) erősítették, mivel növelték annak esélyét, hogy a Fed akár már decemberben elkezdi lassítani az eszközvásárlási programját.A fenti legfontosabb fundamentális hátterű tényezők tehát jelentős dollárerősödést, eurógyengülést váltottak ki múlt héten: a jegyzések a kétéves eurócsúcsot jelentő 1,38 feletti szintről péntek estére 1,35 alá buktak, ami jelentős változásnak mondható a világ legfontosabb devizapárjának életében. Ma hajnalban további esés mutatkozott, igaz csak átmenetileg 1,3440-ig.

Miért kapott ekkora pofont az euró?
Látni kell azonban, hogy nemcsak fundamentális, hanem technikai tényezők is a devizapár intenzív süllyedése irányába mutattak. Így például az, hogy az 1,3830 körüli zóna erős ellenállásnak számított, itt húzódtak ugyanis különböző trendvonalak, amelyek érthetően megállították a mentelést. Azt is érdemes azonban hozzátenni, hogy - amint az alábbi ábrán berajzoltuk - az 1,3950 körüli zóna egyébként is igen erős ellenállásnak számított volna, ahonnan szintén várható lett volna a lefordulás (ha addig fel tudott volna kapaszkodni a devizapár). Az is az euró erejének megtörése irányába mutatott, hogy a napos grafikonon az RSI értéke 70 fölé emelkedett, azaz relatív túlvettséget tükrözött. Amint egyébként az alábbi ábrán látszik: ma hajnalban 1,3440-ről egy emelkedő trendvonal és egy támaszszint ugrasztotta meg a devizapárt.

Miért kapott ekkora pofont az euró?
Végül a piaci pozícionáltságról, mint további fontos technikai tényezőről sem szabad elfeledkezni, hiszen az amerikai Határidős Tőzsdefelügyelet (CFTC) október 22-re vonatkozó (jelenleg elérhető legfrissebb) adatai szerint 2,5 éves csúcson volt már a nettó euró vételi long pozíciók darabszáma, így egyre inkább nőtt egy euró long pozíciózárási hullámból fakadó korrekció.

Ezt a jelek szerint a fentebb említett fundamentális jellegű hírek el is indították és amint az alábbi ábra mutatja, az ilyen pozíciótisztulási hullámok rendszerint több hétig is komoly hatást gyakorolnak a devizapár mozgására. Így tehát ha a fundamentumok nem változnak markánsan rövid távon (azaz például továbbra is jó amerikai makroadatok jelennek meg), akkor a devizapár - ha nem is ilyen intenzíven, mint múlt héten, de - könnyen lehet, hogy tovább haladhat a csökkenés irányába.

Miért kapott ekkora pofont az euró?
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint ötszázas bankjegy