Deviza

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet

Weinhardt Attila
Furcsa kettősség figyelhető meg az elmúlt hetekben a magyar piacokon, mert míg a forint fokozatosan gyengült az euróval szemben, addig a forintárfolyammal korábban szorosan együtt mozgó kockázati indikátorok többéves mélypontra ereszkedtek, a forint állampapírokba árazott kockázati prémium pedig szintén nem indokolná a magyar fizetőeszköz gyengülését. A Portfolio.hu gyors piaci körképe szerint az "ellentmondást" jórészt az magyarázza, hogy a Magyar Nemzeti Bank kitartó kamatvágásai mellett rendkívül alacsony szintre csökkent a forint kamattartalma, azaz vonzereje és egyúttal rendkívül olcsóvá vált az annak gyengülésére játszó piaci pozíciót felvenni és fenntartani. Az MNB-nek tehát erre is érdemes figyelnie amellett, hogy közben az is igaz: a befektetők több éve nem látták olyan alacsonynak a magyar piaci kockázatokat, mint most.
Amint mai forintpiaci hírfolyamunkban már rámutattunk: miközben a forint hetek óta lassú leértékelődő trendet mutat, aközben a forint árfolyamát korábban szorosan meghatározó piaci indikátorok többéves mélypontra ereszkedtek. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: a magyar (közel) 5 éves eurókötvény német feletti felára mintegy 2,5 éves mélypontra, a magyar állam következő 5 évi csődje elleni biztosítás piaci árazása pedig közel 4 éves mélypontra ereszkedett.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
A fent vázolt furcsa kettősség megmagyarázása kapcsán egyrészt arra gyanakodhatunk, hogy a forint állampapírokba árazott kockázati prémium esetleg túl alacsonyra (negatív tartományba) süllyedt, de amint az alábbi ábrán láthatjuk: ez távolról sincs így. Az említett kockázati prémium ugyanis mintegy 50 bázispontos jelenleg, azaz jelentősen több mint a tavaly augusztus-szeptemberi időszakban láthattuk, amikor szintén 300 körül ingadozott a forint az euróval szemben. Amint az alábbi ábrán láthatjuk: az, hogy pozitív forint kockázati prémiumról beszélhetünk, nagyban köszönhető egyébként a CDS-árazásunk jelentős csökkenésének.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
A jelentősen javuló csődkockázati megítélésünk tehát azt eredményezte, hogy miközben az MNB kitartóan vágta a kamatot (ami lejjebb szorította a forint állampapírok hozamát is), aközben a forint állampapírok által kínált kockázati prémium megmaradt és így vonzerőt jelentett a külföldi befektetőknek is. Ebből (a csődkockázati árazásunk romlásából) következik egyébként az egyik fő kockázat a magyar állampapírpiac stabilitására nézve.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Nincs már támasztóerő

A fentiekben tehát azt láttuk, hogy a míg az országkockázati mutatóink erősebb forintot indokolnának és míg az állampapírokból kinyerhető kockázati prémium is pozitív, addig a forintunk szépen lassan elgyengült. Az ellentmondás magyarázatában valószínűleg fontos szerepe van annak, hogy az MNB folyamatos kamatcsökkentései igencsak visszavetették a forint vonzerejét. Amint ugyanis az alábbi ábrán látszik: a forintba történő befektetés éves szinten mintegy 1,5%-os kamattal "kecsegtet", ami megfordítva azt jelenti, hogy rendkívül olcsóvá vált a forint gyengülésére irányuló pozíció felvétele és tartása.

Amint láthatjuk: 2011 őszén 3-5% közötti kamattartalom mellett is ki tudott egy jelentősebb forintgyengülési hullám alakulni, amikor a végtörlesztési javaslat és egyéb folyamatok jelentősen rontották az ország kockázati megítélését. Mindez azt jelenti, hogy a következő hetekben körvonalazódó devizahiteles mentőcsomag kapcsán fokozott óvatosság indokolt a gazdaságpolitika részéről, mert most jóval alacsonyabb a forint mögötti támasztóerő.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Külföldi hangulati elemek

Amint múlt heti elemzésünkben már rámutattunk: a magyar CDS-árazás javulása amellett következett be, hogy az államadósságunk nem meggyőzően mutat csökkenő trendet. Sőt: amint egy másik múlt heti elemzésünkben rámutattunk: az idei évben csökkenő adósságráta kapcsán is komolyabb kételyeink vannak. Az, hogy mindezek mellett is többéves mélypontra ereszkedett a magyar államcsőddel kapcsolatos piaci kockázat, arra enged következtetni, hogy külpiaci, azaz általános hangulati elemek jelentős szereppel bírhatnak a mozgásban. Amint alábbi körképünk jelzi: valóban fontos szerepe lehet ennek, hiszen nemcsak a magyar, hanem több régiós ország, illetve eurózónabeli ország CDS-árazása is több hónapos, illetve éves mélypont körül található.

Amint látható: a magyar CDS-felárral együtt a horvát is csökkent valamelyest az utóbbi napokban, a magyar árazás pedig kezdi megközelíteni a stabilan alacsony román és bolgár, lengyel, illetve cseh árazást.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Térségünkben egyébként az ukrán csődkockázati aggodalmak a legnagyobbak (hétvégén ismét zavargások voltak Kijevben) és a török belpolitikai válság miatt mostanra a török 5 éves CDS (235 bp körül) már meghaladja a magyart is.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Amennyiben körbenézünk, hogy mi történik az eurózóna perifériáján, illetve a kulcs országok kapcsán a csődkockázati árazás tekintetében, akkor szintén azt látjuk, hogy több hónapos, illetve több éves mélypontok alakultak ki. Az olasz és a spanyol CDS-felár például szintén 3,5 éves mélypont körül jár, de meredeken esik a portugál felár is. A hétvégi Moody's felőli írországi felminősítés pedig még lejjebb szorítja az egyébként közel 4 éves mélyponton lévő ír csődkockázati mutatót.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Nemcsak a periféria országokban, hanem az eurózóna magországaiban is igencsak dúl az optimizmus a csődkockázati árazás terén, hiszen mindegyik vezető ország mutatója többéves mélypontok közelében jár.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Végül érdemes megjegyezni: az, hogy a magyar államcsőd kockázatát több éve most érzik a legalacsonyabbnak a befektetők, (értelemszerűen) jól látszik a devizában denominált magyar állampapírok árazásán, azaz hozamában is. Dollárban és euróban kibocsátott kötvényeink másodpiaci hozamai ugyanis szintén lefelé tartó trendben vannak, így például az 5 éves hátralévő futamidejű eurókötvényt már csak 4%-os, a 10 éves dolláralapút pedig 5,7% körüli hozam mellett lehet megvenni a másodpiacon.

Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet


Magyar csődkockázat: évek óta nem láttunk ilyet
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam