Előfizetői tartalom

Ide menekülj, ha kitör az újabb vihar!

Gayer Attila, CFA
|
Jánosa Tamás
Az orosz-ukrán válság és a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek az utóbbi hetekben sok befektetőt elgondolkodtathattak azon, hogy milyen piaci eszközökbe érdemes menekíteni pénzüket, ha esetleg a legrosszabb forgatókönyvek válnának valóra. Alábbi elemzésünkben a klasszikusnak számító menedék eszközöket, azok elmúlt időszaki teljesítményét és fundamentális hátterét vizsgáljuk meg. Amint rámutatunk: ha újra indokolttá válna a menekülés a piacokon, akkor a japán jen, a fejlett piaci államkötvények, és a defenzív részvényszektorok lehetnek a legideálisabb célpontok, de időről-időre szóba jöhet például a dollár, vagy az arany is. A svájci frankból addig nem biztos, hogy érdemes "betárazni", amíg él az árfolyamküszöb.

Amerikai dollár Az egyik legfontosabb menekülő terméknek mondhatjuk az amerikai dollárt, igaz a menedékdeviza jellege az elmúlt hetekben látványosan nem működött. A dollár főbb devizákkal szembeni teljesítményét bemutató index ugyanis jelzi: február közepe óta mintegy 2%-kal leértékelődött a zöldhasú és a fontos 79-es szintet közelíti. Ennek háttérében elsősorban...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái