Előfizetői tartalom

Mit tesz a forinttal az MNB bejelentése?

Weinhardt Attila
A monetáris lazítás összetett formájára utal a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön bejelentett intézkedéscsomagja és ha ebből indulunk ki, akkor a tankönyvi összefüggések alapján a forintra nehezedő gyengülési nyomásról, valamint az állampapír hozamokra leszorító hatásról beszélhetünk. Ha gyakorlati oldalról közelítjük meg a kérdéskört, akkor lényegében ugyanezen irányokat tudjuk megjelölni a két eszközosztály kapcsán. Amint azonban csütörtöki elemzésünkben már hangsúlyoztuk: nagyon sok múlik majd azon, hogy az MNB "csomagja" milyen mértékben tudja megváltoztatni a bankok magatartását, azaz milyen összegek mozdulnak meg a forintalapú állampapírpiac felé.
Kapcsolódó cikkünk2014.04.24Több legyet egy csapásra - Miről szól az MNB új terve?Ellentétes erők vonzásában Ha az MNB intézkedéscsomagjának legfőbb célját nézzük (és ha sikerül elérni), akkor az olyan tényező, ami önmagában a forint erősödése irányába hathat, hiszen a bruttó külső adósság mérséklődése az ország sérülékenységének, így az országkockázati...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái