Deviza

Mit tesz a forinttal az MNB bejelentése?

A monetáris lazítás összetett formájára utal a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön bejelentett intézkedéscsomagja és ha ebből indulunk ki, akkor a tankönyvi összefüggések alapján a forintra nehezedő gyengülési nyomásról, valamint az állampapír hozamokra leszorító hatásról beszélhetünk. Ha gyakorlati oldalról közelítjük meg a kérdéskört, akkor lényegében ugyanezen irányokat tudjuk megjelölni a két eszközosztály kapcsán. Amint azonban csütörtöki elemzésünkben már hangsúlyoztuk: nagyon sok múlik majd azon, hogy az MNB "csomagja" milyen mértékben tudja megváltoztatni a bankok magatartását, azaz milyen összegek mozdulnak meg a forintalapú állampapírpiac felé.
Ellentétes erők vonzásában

Ha az MNB intézkedéscsomagjának legfőbb célját nézzük (és ha sikerül elérni), akkor az olyan tényező, ami önmagában a forint erősödése irányába hathat, hiszen a bruttó külső adósság mérséklődése az ország sérülékenységének, így az országkockázati prémiumnak a csökkenés felé is mutat egyúttal.

A forint árfolyamának lehetséges iránya kapcsán fontos látni, hogy azok a külföldi banki pénzek, amelyek kiszorulnak majd augusztustól az MNB kéthetes kötvényéből, három irányt választhatnak:

  • vagy elhagyják az országot (ez fokozatosan bekövetkezhet már nyárig is),
  • vagy más magyar bank közvetítésével maradnak bent a kéthetes betétben,
  • más magyar eszközbe vándorolnak, így például állampapírba, ha ezt engedik az anyabanki limitek.


Nyilván ezen három irány kombinációja fog megvalósulni a jelenleg mintegy 800 milliárd forintnyi, külföldi "kézben" kézben lévő MNB-kötvénnyel. Forintpiaci hatással (gyengítés) csak az első irány járna, de elképzelhető, hogy ezt a gyengítő hatást az MNB - akár szép csendben - ellensúlyozza majd a beismerten túl magas devizatartalékainak kis felhasználásával (forintvédő intervenció). Ilyen lépések apró jeleit már az elmúlt hónapok árfolyam mozgásainál is láthattunk.

Önmagában tehát a külföldiek MNB-kötvényből való kiszorítása járhat némi forintgyengítő hatással (illetve időről-időre megnőhet a forintpiaci volatilitás), de az, hogy az új helyzetre való felkészülésre még hónapok állnak rendelkezésre, az egész hatás intenzitását tompítja.

A forint egyébként a csütörtök-pénteki kereskedésben mérsékelten (kb. 1%-kal) gyengült, de nehéz elkülöníteni, hogy ebből mennyit okozott az orosz-ukrán feszültség fokozódása miatti általános hangulatromlás, és mennyit az MNB lépéseinek hatása.

Mit tesz a forinttal az MNB bejelentése?
Azért ez mégiscsak lazítás és elköteleződés

Látni kell, hogy az MNB csütörtöki bejelentése két főbb ok miatt lényegében burkolt monetáris lazítást jelent, ez pedig a forintra inkább gyengítő, míg az állampapírokra inkább erősítő hatással járhat. Egyrészt ugyanis a jegybanki lépések a piaci (főként a rövid) hozamkörnyezetet igyekeznek leszorítani, másrészt az egyik meghirdetett eszköz (kamatswap) a tartósan alacsonyan maradó hozamkörnyezet melletti elköteleződés újabb jelének számít.

A rövid hozamokra azért járhat fokozott leszorító hatással az MNB döntése (kéthetes kötvényből betét), mert azon pénzek, amelyek nem maradnak az irányadó instrumentumban, azok nagy része igyekszik majd hasonló futamidejű magyar eszközben maradni (rövid diszkontkincstárjegyek, illetve néhány éves futamidejű állampapírok). Ez pedig a forint vonzerejét tartósan is alááshatja a kínált (elérhető) kamatok alacsony szintje miatt. A rövid hozamok esése az alábbi ábra idősorainak végén is látszik.

Mit tesz a forinttal az MNB bejelentése?
Az, hogy az MNB az említett kamatswapon keresztül igyekszik majd bátorítani a piaci szereplőket, hogy vegyenek (lehetőleg többéves) állampapírokat, egyúttal azt is jelenti, hogy tartósan elköteleződik a nagyon alacsonyan maradó hozamkörnyezet mellett. A kamatswap keretében az MNB ugyanis fix kamatot kap a banki szereplőtől (aki így "bebiztosítja" magának a tartósan alacsony kamatot), míg ő változó kamatot fizet a bankoknak, amivel egyúttal a jegybank bukhat is, ha megemelkedik a piaci hozamkörnyezet (nyilván emiatt az MNB érdeke lesz tartósan alacsonyan tartani azt.)

Mindez tehát azt jeleni, hogy az MNB ezen kamatswapon keresztül is azt "ígéri" a piaci szereplőknek, hogy tartósan nagyon alacsony lesz a magyar pénzpiaci hozamkörnyezet, ráadásul ugyanezt már "megígérte" az egy éve bevezetett Növekedési Hitelprogrammal is. Annak ugyanis az egyik hatása az, hogy a rendszerbe pumpált forint likviditás lecsapódik a kéthetes irányadó eszközben, és ugye éppen erre kell fizetnie az alapkamatot. Így egy (lassan) emelkedő pénzállományra kell a kamatot fizetnie, ami önmagában rontja a kamateredményét. Ez pedig az utóbbi hónapok jelzése alapján nagyon nincs összhangban a stratégiai céljaival.

A fentieken túl azt is érdemes megjegyezni, hogy a pénzügyi szereplők magyar állampapírok felé terelése a hosszabb futamidejű (tőkepiaci) kamatokat is tartósan alacsonyabb szinten igyekszik tartani, így a magyar piac ezen szegmense sem lesz feltétlenül vonzó egy külföldi befektető számára. Ez is okozhat tehát némi, elnyújtott, tőkekiáramlást az országból, ami a forintra szintén járhat leértékelődési nyomással.Az egyik fő kockázatot kivédheti

Azzal, hogy az MNB a bejelentésekkel az állampapírpiac keresleti oldalát igyekszik megtámogatni, egy - a forintra nézve is - fontos sérülékenységi kockázatot enyhít. Enyhíti ugyanis azt a veszélyt, hogy ha bizonyos külföldi fejlemények (pl. orosz-ukrán feszültség, kínai lassulás, Fed-lassítás) miatt a külföldiek hirtelen jelentős összegben adnak el magyar állampapírt, akkor a gyenge vételi oldal miatt "felrobbannak" a hozamok, ami egyúttal tőkemenekítést és jelentős forintgyengülést is kiválthatna.

Ezt a jegybanki devizatartalékok csökkenésével járó intervencióval és/vagy jelentős kamatemeléssel lehetne megállítani, de most az történhet, hogy az MNB ettől teljesen eltérő módon csökkenti a tartalékát (az állam devizaadósságának törlesztéséhez ad devizát) és közben még vevőket is csalogat az állampapírpiacra.

Így tehát az eddig is erőltetett - és a hozamgörbe alapján nem hiteles - jegybanki kamatcsökkentéssel elért állapotot egyelőre fenn tudja tartani az MNB, ráadásul a most bejelentett csomag burkolt további lazító hatásával együtt még lökést is adott az állampapírpiaci hozamoknak lefelé.

Mit tesz a forinttal az MNB bejelentése?
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
shutterstock_1457337218