Előfizetői tartalom

Miért nem nyomtatnak egy halom eurót maguknak a görögök?

Görögország roskadozik az adóssága alatt, az ATM-ekből pedig hamarosan kifogy a pénz még úgy is, hogy az emberek csak 60 eurót vehetnek fel naponta. Elképzelhető-e, hogy a görögök renegát módon fogják magukat és nyomtatnak egy csomó eurót a válság kezelésére? A rövid válasz: az eurózónában nem. Ehhez kapcsolódóan most két alapvető kérdés megválaszolásával elmagyarázzuk röviden, hogyan is működik a pénzügyi rendszerük.

Hol van a pénznyomda?Sokak számára meghökkentő információ, hogy a görögök maguk nyomtatják az euróikat az országuk számára. Márpedig ez így van szinte minden eurózónás tagállamban, a nyomtatási és terjesztési feladatot az EKB általában a helyi szervekre bízza, nem véletlen tehát, hogy egyedi szimbólumokkal is találkozhatunk az egyes országok bankjegyein. Ebből ugyanakkor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés