Előfizetői tartalom

Putyinék megúszhatják egy árfolyamválsággal, de a kommunisták becsődölnek

Általában nem túl jó hír, ha egy ország devizája jelentős zuhanást mutat, most azonban van néhány olyan hely a világon, ahol még akár örülnek is annak, hogy beszakadtak az árfolyamok, sőt igyekeznek elősegíteni a gyengülést. Az olajexportáló országok ugyanis részben a devizájuk gyengülésével tudják ellensúlyozni a nyersanyag árának zuhanását. Van olyan, akit valószínűleg már ez sem ment meg a csődtől, a venezuelai gazdaság ugyanis nem valószínű, hogy elbírja majd a bolivár jelentős leértékelését anélkül, hogy összedőlne.

Az utóbbi napokban már tartósan 30 dollár alatti hordónkénti árfolyamot látunk mindkét fontos olajfajta, a Brent és a WTI piacán, ez egy év alatt már közel 50 százalékos zuhanást jelent. Több olyan ország is van, melyek erősen függnek az olajártól, nekik a mostani helyzetben szűkül a mozgásterük, jellemzően az alábbi eszközeik lehetnek az olajáresés ellensúlyozására:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés