Előfizetői tartalom

Annyira ráharapott a lakosság az állampapírra, hogy már lépni kellett

Két hónap sem telt el az évből, de máris teljesült az egész évre tervezett lakossági értékesítés közel 80 százaléka, így meg is emeltük a tervet - mondta a Portfolio-nak adott interjúban Barcza György. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerint ugyanakkor azt korai lenne kijelenteni, hogy emiatt nem kell majd devizakötvényt kibocsátania Magyarországnak, első lépésben a forintkötvények kibocsátását foghatják vissza. A szakember szerint természetes, hogy eléri majd a korlátját a lakossági értékesítés, a cél az, hogy kialakuljon egy olyan struktúra, melyben tovább csökkenhet a deviza részarány az adósságon belül és egyre inkább belföldi kézben lehet az adósság.

Portfolio: A múlt héten a hivatalos előzetes adatból kiderült, hogy 2015 végén a GDP 75,5 százaléka volt az államadósság, vagyis sikerült teljesíteni a csökkenő rátáról szóló célt. Hogyan kommentálná ezt az adatot? Barcza György: Természetesen maga a folyamat kedvező. Fontos, hogy szép lassan, de biztosan menjen lefelé az adósságráta. A sajtóban a fő kérdés mindig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés