Előfizetői tartalom

Annyira ráharapott a lakosság az állampapírra, hogy már lépni kellett

Beke Károly
Két hónap sem telt el az évből, de máris teljesült az egész évre tervezett lakossági értékesítés közel 80 százaléka, így meg is emeltük a tervet - mondta a Portfolio-nak adott interjúban Barcza György. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerint ugyanakkor azt korai lenne kijelenteni, hogy emiatt nem kell majd devizakötvényt kibocsátania Magyarországnak, első lépésben a forintkötvények kibocsátását foghatják vissza. A szakember szerint természetes, hogy eléri majd a korlátját a lakossági értékesítés, a cél az, hogy kialakuljon egy olyan struktúra, melyben tovább csökkenhet a deviza részarány az adósságon belül és egyre inkább belföldi kézben lehet az adósság.

Portfolio: A múlt héten a hivatalos előzetes adatból kiderült, hogy 2015 végén a GDP 75,5 százaléka volt az államadósság, vagyis sikerült teljesíteni a csökkenő rátáról szóló célt. Hogyan kommentálná ezt az adatot? Barcza György: Természetesen maga a folyamat kedvező. Fontos, hogy szép lassan, de biztosan menjen lefelé az adósságráta. A sajtóban a fő kérdés mindig...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái