Előfizetői tartalom

Miért nem hagyják Matolcsyék, hogy végre erősödjön a forint?

A közelmúltban már felvetettük, hogy már csak a jegybankon múlik, mikor engedi erősödni a forintot, a fundamentumok alapján már erősebb árfolyam lenne indokolt. De miért érdekelt az MNB a gyenge forintban? Főleg azért, mert a következő években várhatóan csak ezzel tudja majd biztosítani nyereségességét. Márpedig az utóbbi években az volt a fő cél, hogy ne a költségvetésből kelljen kipótolni a veszteséget.

Megváltozni látszik az a környezet, amiben a jegybank a gyenge forinttal a hármas célját egyszerre szolgálni tudja. A három cél az infláció, a növekedés és a nyereségesség. A növekedést a gazdaság ciklikus pozíciója miatt további forintgyengítéssel nemigen érdemes szolgálnia, az infláció várható emelkedése mellett a hivatalos cél sem igényel gyengébb forintot. Így...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés