Magyarország olyan húzásra készül ma, amelyre még soha nem volt példa
Deviza

Magyarország olyan húzásra készül ma, amelyre még soha nem volt példa

Korábban sosem látott devizakötvény-cserére készül ma Magyarország, a hírek szerint komoly kereslet mellett adhatunk el tízéves eurókötvényeket, amivel magasabb hozamú dollárkötvényeket válthatunk ki. Vannak még nyitott kérdések a kibocsátással kapcsolatban, de egyelőre úgy tűnik, hogy ráharaphatnak a befektetők az új hazai papírokra.

Hat éve nem volt új eurókötvényünk

Az ÁKK múlt kedden jelentette be, hogy kamatcsökkentés reményében korábban kibocsátott dollárkötvényeket cserél le euróra. Az adósságkezelő ezzel beállt a régiós sorba, hiszen korábban Lettország és Szlovénia is hasonló lépést hajtott végre. Ennek oka, hogy az európai hozamok folyamatosan csökkennek az EKB eszközvásárlási programjának köszönhetően, miközben az amerikai dollárhozamok már lassan felfelé indultak a Fed kamatemeléseinek köszönhetően. A német tízéves referenciahozam például most 0,43%, a hasonló futamidejű amerikai papírok pedig 2,3%-on forognak.

A fentiek mellett az is motiválhatta a kibocsátást, hogy az ÁKK többször közölte: szeretnének előbb-utóbb eurókötvénnyel is piacra lépni, hiszen fontos a piaci jelenlét, hogy legyen referenciakötvényünk. Ennek azért is van jelentősége, mert sok indexkövető befektetőnek muszáj magyar papírokat is tartani a portfóliójában.

Utoljára egyébként hat éve bocsátott ki eurókötvényt Magyarország, azóta 2014-ben dollárkötvényt, majd tavaly és idén jüankötvényt adtunk el. A mostani kibocsátás méretéről azért nem tudni még konkrétumot, mert az ÁKK a múlt héten leszögezte, hogy csak annyi papírt adna el, amekkora értékben dollárkötvényeket vissza tud vásárolni. Ennek oka, hogy a kormány és az MNB továbbra sem akarják, hogy emelkedjen a devizaadósság aránya a teljes adósságon belül (sőt, valójában a 100 százalékos kötvénycsere nem csak a devizaadósság arányának, hanem nominális összegének emelkedését is megakadályozza).

Az ÁKK közlése szerint múlt keddtől hét napjuk volt a befektetőknek arra, hogy elcseréljék dollárkötvényeiket, ez a határidő tegnap járt le. A múlt héten mi hat olyan dollárkötvényt azonosítottunk, melyeket potenciálisan most lecserélhet az állam:

  • A jövőre lejáró 4,125%-os hozamú papír
  • A 2019-es lejáratú 4%-os hozamú papír
  • A 2020-as kötvényünk 6,25%-os hozam mellett
  • Egy 2021-es dollárkötvény 6,375% mellett
  • Két 2023-as lejárat 5,375% és 5,75% mellett
  • Egy 2024-es sorozat 5,375%-os hozammal


A Reuters értesülései szerint végül az ÁKK öt papírra hirdetett meg visszavásárlást, valószínűleg a legrövidebb, jövőre lejáró kötvény maradt ki ebből. A hírek szerint az adósságkezelő összesen 1,2 milliárd dollárnyi papírra adott csereajánlatot, vagyis ha ezt a keretet teljesen kimerítették a befektetők, akkor 1 milliárd euró körül lehet a kibocsátás.

A siker persze attól függ, milyen árfolyamon volt hajlandó lecserélni a dollárkötvényeket az ÁKK. Ahhoz ugyanis, hogy a tranzakció vonzó legyen a befektetők számára, valószínűleg a piacinál magasabb árfolyamot kellett ajánlani.

Az adósságkezelő ajánlata azért lehet mégis vonzó egyes befektetők számára, mert egy szűkös kínálatú devizakötvény-piacon kínál futamidő meghosszabbítási lehetőséget.

Az ügyletet követően az államadósság mértéke és annak devizarészaránya nem változik. A befektetőknek hét napig lesz lehetőségük a dollárkötvényeik eladására és a piaci helyzettől függően ezt követheti egy új eurókötvény kibocsátása

írta múlt heti közleményében az ÁKK.

Tényleg jelentős spórolással járhat

A fenti 4-6,5 százalékos dollárhozamokkal összehasonlítva a múlt héten úgy becsültük, hogy a másodpiaci árfolyamok és a magyar CDS-felár mellett 1,5-2%-os hozam mellett bocsáthatunk ki eurókötvényt, vagyis jelentős megtakarítást érhetünk el.

Ahogy jeleztük azonban, a tényleges megtakarítást majd az határozza meg, hogy a dollárkötvényeket milyen árfolyamon sikerül visszavásárolni.

A fentiekkel összecseng a Reuters mai értesülése, mely szerint a piaci kamatswapok felett 125 bázispontos éves hozamot lőtt be indikatív árazásként az ÁKK. Ez azt jelenti, hogy a 90 bázispont körüli swapok mellett ma 2,15% lenne ez az indikatív hozam. A hírügynökségnek nyilatkozó befektető szerint ez nagyon vonzó árazásnak tűnik magyar szempontból, a kereslet mellett pedig ez akár még 90-100 bázispontos felárra csökkenhet, vagyis valójában 2% alatt lehet az új papírok hozama. Az Unicredit elemzői egyébként már a múlt heti bejelentés után arra számítottak, hogy erős kereslet lesz a magyar eurókötvényekre.

Délutánra aztán látszott is a jelentős kereslet: a Reuters értesülései szerint a könyvben 4 milliárd euró feletti ajánlat van már bent, az indikatív ársávot pedig lejjebb hozták 15 bázisponttal 110 bázispontra a midswap felett.

Maradhat a terv: minél kevesebb devizát!

Az utóbbi években a devizakötvény-eladások visszafogásának oka az volt, hogy az ÁKK szerette volna csökkenteni a deviza részarányt. Ez sikerült is, hiszen folyamatosan csökkent a deviza részarány, emiatt az adósságunk egyre kevésbé kitett a forint esetleges árfolyam-ingadozásának.

Magyarország olyan húzásra készül ma, amelyre még soha nem volt példa
Az ÁKK most azt állítja, hogy a kötvénycsere nem okoz emelkedést a devizaadósság részarányában, vagyis ez a terv a jövőben is fennmaradhat. Ezt követően pedig várhatóan továbbra is csak legfeljebb a lejáratoknak megfelelő devizakibocsátást szorgalmaznak majd a következő években. Ez a stratégia nem egyszerűen a deviza részarány csökkenését jelenti, hanem azt is, hogy a devizaadósság nominálisan sem emelkedik.

Nem csak a devizaadósság csökkentésének célja marad sértetlen, hanem feltehetően az MNB mérleg-összeszorító törekvéseit sem sérti az ÁKK ma bejelentett lépése. Bár a kibocsátásból befolyó euróbevétel elvben önmagában növelné a devizatartalékot, a dollárpapírok visszavásárlásához szintén az MNB nyújt devizát az államnak, így a két hatás semlegesíti egymást.

A címlapkép forrása: Shutterstock
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
forintarfolyam