Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank
Deviza

Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank

Egyre több elemző veti fel, hogy lassan nagyon megváltozhat a forint státusza a nemzetközi devizapiacon: a korábbi carry deviza státuszból funding currency (finanszírozó deviza) lehet. A folyamat jelei már látszanak a piaci forgalomban, melynek szerkezete fokozatosan átalakul. De mit jelent ez a gyakorlatban? Ettől erősebb lesz a forint? És egyáltalán: jó ez nekünk?

Mi lett a forinttal?

Időről időre egyre több nemzetközi elemzésben vetődik fel, hogy gyökeresen megváltozott a forint nemzetközi szerepe: az eddigi carry devizából finanszírozó deviza lett. De mi is az a finanszírozó deviza? Az úgynevezett carry trade ügyletek úgy néznek ki, hogy jellemzően alacsony kamatozású devizában hitelt vesznek fel a befektetők, majd a pénzt magasabb hozamú befektetésbe (részvénybe, állampapírba vagy magasabb kamatozású devizába) fektetik. Az így elért kamatnyereség pedig a profitjukat növeli, cserébe futniuk kell az árfolyamkockázatot is.

Éppen ezért a piacon az a jellemző, hogy a carry trade-ügyletek felépülése rövidtávon gyengíti a finanszírozó devizát, hiszen hitelt vesznek fel (short pozíciót éptíenek ki) az adott devizában. Azonban ha ezeket a short pozíciókat tömegesen zárják a befektetők, akkor az ellenkezője fenyeget: túlzottan beerősödhet a funding currency.

A forint kapcsán az utóbbi években az volt megszokott, hogy carry devizaként tekintettek rá, vagyis spekulatív forintpiaci befektetéseket finanszíroztak más devizában keletkezett forrásokból. Az utóbbi időben viszont ez nagyot változott, ez a spekulatív tőke fokozatosan kiszorult a magyar deviza piacáról.

De miről ismerszik meg egy finanszírozó deviza? Ahogy említettük, az elsődleges ismérve az alacsony kamat, részben ezért lett vonzó a forint a 0,9%-os alapkamat mellett, ami már a feltörekvő piacon is alacsonynak számít. Ezt fejelte még meg az MNB a nem konvencionális eszközeivel, melyeknek köszönhetően a pénzpiaci kamatok ma nulla körül vannak.

A carry trade ügyletek jelentősége, hogy évekig magas hozamot termelnek, azonban turbulens időszakokban több év kumulált nyereségét lehet elveszíteni vele néhány hét leforgása alatt. A magas kamatozású devizák ugyanis hosszú felértékelődési periódusokon mennek keresztül, amiket hirtelen nagy gyengülések szakítanak meg - olvasható az MNB egy 2010-es tanulmányában. Vagyis ha egy befektető alacsony kamatozású finanszírozó devizából származó forrást használ fel egy carry deviza shortolására, akkor a kamatkülönbözeten elért nyereség mellett fontos, hogy ne gyengüljön jelentősen a kiszemelt fizetőeszköz.

Az utóbbi évek-évtizedek legnépszerűbb finanszírozó devizája a japán jen volt, a kétezres években volt olyan pillanat, amikor 1000 milliárd dollárra becsülték a jenben finanszírozott carry trade ügyleteket. Részben ez indokolta a jen folyamatos erősödését évekig, hiszen az olcsó finanszírozás miatt sok befektető akart jent venni. A jen mellett sokáig a svájci frank volt hasonló helyzetben, mely végül nem várt mértékben erősödött, így a svájci jegybanknak kellett lépnie. Hasonlót tapasztaltunk a régióban a cseh korona esetében, ahol szintén az alacsony kamatszint okozott túlzott erősödést, ami miatt szintén mesterségesen kellett megfékezni a korona túlzott erősödését egy euró-korona árfolyamküszöbbel.

Akkor most hirtelen mindenki forintot akar venni?

Nehéz megmondani, hol tart most a forint átalakulása, hiszen nincsenek arra vonatkozó statisztikák, milyen pozíciók épültek fel a piacon. Ugyanakkor piaci forrásból úgy hallani, hogy a befektetők egy része is ráharapott már a lehetőségre. A forint esetében egyébként ez nem csak klasszikus devizában végrehajtott carry trade-ügyletet jelenthet, hanem országon belüli kereskedést is.

Vannak például olyan befektetők, akik az alacsony forintkamatok mellett akár negatív kamaton megkapott forrásból tízéves magyar állampapírt vesznek, amivel 2,5% feletti éves hozamot tudnak elérni még mindig.

Vagyis az ilyen típusú carry trade-ügylet vonzerejéhez hozzájárul a hozamgörbe meredeksége is. Részben ez motiválhatja az MNB-t abban, hogy megpróbálja még jobban leszorítani a hosszú hozamokat, hiszen elejét akarják venni, hogy ezek a pozíciók tömegesen felépüljenek. Kérdés, hogy a következő hónapokban mennyire lesz elszánt a jegybank, illetve az esetleges további lazítással el tudják-e érni a kívánt célt.

A devizacsere-ügyletek után adódó forintkamat nem ritkán negatív is lehet a jelenlegi piaci helyzetben, az árfolyam pedig stabil, így az esetleges árfolyamveszteségtől sem kell tartani. Ez pedig felkeltette a befektetők egy részének figyelmét, ezért használják a forintot egyre inkább finanszírozó devizaként - magyarázta egy piaci szereplő. Elmondása szerint a változás együtt jár azzal is, hogy átalakult a befektetői kör a forint piacán, a külföldiek körében egyre több az úgynevezett leveraged (tőkeáttételes) befektető, aki hitelből kereskedik, ilyenek például a hedge fundok. Közben ezzel párhuzamosan csökkent a klasszikus pénzpiaci befektetők aránya.

Átrendeződött a forintpiac forgalma

Ahogy említettük, kevés a megbízható adat a forint befektetői köréről, illetve a felépülő piaci pozíciókról. Ugyanakkor az MNB által közölt forgalmi adatok alátámasztják a fenti megállapításokat.

Az euró-forint azonnali (spot) piac átlagos napi forgalma például tizenkét éve, 2005 augusztusában volt a mostaninál alacsonyabb, ami arra utal, hogy nagyrészt swapokon keresztül finanszírozzák a pozícióikat a befektetők.

Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank
Ugyanebből a statisztikából arra is lehet következtetni, hogyan alakult át a befektetői kör: a visszaeső spot piaci forgalom elsősorban a külföldi bankok csökkenő aktivitásának köszönhető. Ezzel párhuzamosan a rezidens egyéb befektetők részesedése gyakorlatilag stagnál.

Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank
Ezzel szemben a swap piac egyre nagyobb szerepet kap, ráadásul abban az esetben a dollár-forint jegyzés forgalma lényegesen nagyobb.

Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank
A forgalomban tapasztalható változást jól foglalja össze az alábbi ábra:

Nagyot fordult a világ, a forint lehet az új svájci frank
Ebből az olvasható ki, hogy az euró-forint és dollár-forint összesített swap forgalom a teljes forintpiaci forgalom 74,2%-át tette ki legutóbb, ennél magasabb arányra öt és fél éve nem volt példa. 2014-ben például voltak olyan időszakok, amikor 60% alatt volt ez az arány. Ezzel párhuzamosan ma már a teljes forgalom kevesebb mint 20 százaléka zajlik az azonnali piacon, pedig még tavaly is volt olyan hónap, amikor ez 30 százalék közelében volt.

Mennyire veszélyes, ami most történik a forinttal?

A klasszikus finanszírozó devizák esetében már említettük, hogy ez a státusz gyakran jár folyamatos felértékelődési nyomással, ezt láthattuk a svájci frank vagy a cseh korona esetében, amikor a jegybankoknak mesterségesen kellett megakadályozni a túlzott erősödést. Ennek oka, hogy ha a befektetők a finanszírozó devizában vesznek fel hitelt, és egy idő után le akarják zárni a pozíciójukat, akkor meg kell venniük az adott devizát a piacon. Ha pedig ez nagy mennyiségben történik, akkor folyamatos keresletet tud generálni.

A forint esetében egyelőre azért nem beszélhetünk erről a veszélyről, mert egyrészt még nem tűnik tömegesnek az, hogy finanszírozó devizának használják, inkább csak a folyamat elején járhatunk, másrészt pedig ahogy említettük, jórészt swap pozíciókból finanszírozzák ezeket a befektetéseket.

Ebben az esetben pedig nem jelenik meg a fenti árfolyamhatás, hiszen ezeknek a swapoknak már a megkötéskor van egy lejárati lábuk, nem a lezáráskor kell az azonnali piacon forintot venni a befektetőknek.

A kérdés az, hogy a jövőben is fennmarad-e a most látható tendencia. Ha ugyanis egyre több befektető térne át a swapokról az azonnali piacra, akkor az az MNB-nek is fejtörést okozhatna, hiszen a magyar deviza túlzott erősödése fenyegetne. Egyelőre a swapok vonzóbb árazása miatt fordul inkább azok felé a piac, de sok múlhat azon is, milyen típusú szereplők kereskednek a forinttal a jövőben.

A címlapkép forrása: Shutterstock
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
forint érme