Előfizetői tartalom

MNB a zivatarban: a kamatok emelkednek, de a forint nem erősödik

A nemzetközi környezet változásának köszönhetően intenzív emelkedésnek indultak a magyar hozamok, a tízéves referenciaérték már 70 bázispontot ugrott az év elejéhez képest. Pedig az MNB épp most venné fel a harcot a hosszú hozamok ellen, de ha ez így folytatódik, akkor kénytelenek lesznek visszakozni, aminek máris látszanak a jelei. Persze az egész bűvészkedés a hosszú hozamok lebeszélésével alapvetően egy másik, ki nem mondott célt szolgál: a forint erősödésének mindenáron történő megakadályozását. Kis túlzással történhet addig bármi a hozamokkal, amíg a forint árfolyamát féken tudja a jegybank tartani. Innen nézve pedig az MNB eddig nem bukta el a háborút, sőt inkább nyerésre áll benne.

Elindult a nemzetközi piaci pánikAz év elején hirtelen emelkedésnek indult a globális hozamkörnyezet, elsősorban az amerikai hozamok indultak intenzíven felfelé. A tengerentúli tízéves hozam például jelenleg 2,76%, ami négyéves csúcsot jelent. Európában egyelőre kisebb ez a hatás, de a tízéves német hozam is két és féléves csúcsra ment az utóbbi hetekben.Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés