Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?
Deviza

Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?

Rég láttunk olyan heves mozgásokat a forint piacán, mint az elmúlt hetekben, ennek köszönhetően kedden már két éve nem látott euróárfolyamra kellett ébrednünk. Aki nem követi napi szinten az árfolyamot, csak mondjuk a nyaraláshoz szeretne eurót váltani, az most leforrázva érezheti magát, de igazából semmi olyan nem történik, ami váratlan lenne. Hetek óta erősödik a kockázatkerülés a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatban, ebből a forint egészen máig viszonylag jól jött ki, most egy részét bepótolja az elmaradt gyengülésnek.

Tényleg a forintot bántja hirtelen mindenki?

Kedd délelőtt 317,3-ig gyengült a forint, ez több mint fél százalékos mozgást jelentett hétfőhöz képest. Ehhez hasonló napi elmozdulást régen láttunk, mivel az utóbbi években tetszhalott volt az euró-forint pár, szűk sávban, jellemzően 310-315 között ingadozott a jegyzés. Most ha kicsit hosszabb időtávon nézzük a forint árfolyamát, akkor egy hónap alatt 2,1%-os gyengülést látunk, de még ez sem számít kimagasló volatilitásnak a feltörekvő piacokon.

Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?
Elég csak egy pillantást vetni a fontosabb versenytársakra: a lengyel zloty egy hónap alatt 2,8%-ot bukott az euróval szemben, vagyis a régió egykori eminens tanulója még rosszabbul járt, mint a forint. Közben a stabilitásáról híres cseh korona is majdnem egy százalékkal gyengült, ami ahhoz képest nagy elmozdulás, hogy a koronára már valódi menedékdevizaként tekint a befektetők többsége. És akkor még nem tettünk említést a tágabban vett feltörekvő piacról, ahol például a török líra egy hónap alatt 3,6%-kal, az év eleje óta pedig 15%-kal zuhant az euróval szemben, az orosz rubel pedig ugyan az elmúlt egy hónapban jelentősen erősödött, de ez is csak arra volt elég, hogy 6,7 százalékra olvassza idei esésének mértékét, vagyis még ahhoz is kevés volt, hogy korrigálja az év eleji zuhanást.

Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?

Vagyis összességében a forint utóbbi hetekben mutatott esése egyáltalán nem kimagasló.Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?

Miért ütötték meg a forintot is?

A forint gyengülése egyszerre több okra vezethető vissza, ezeket korábban önálló cikkekben tárgyaltuk már ki:

  • Lassan csökken a magyar fizetési mérleg többlete, ami sokáig a forint egyik legfontosabb mankója volt. Egyelőre továbbra is a GDP 4%-a körüli szufficitet mutatunk, de az uniós források 2020 belengetett csökkenésével ez is veszélybe kerülhet.
  • A többi jegybanknál lényegesen bátrabbnak tűnik az MNB, mely többször leszögezte, hogy 2020-ig nem szeretne kamatot emelni. Közben a régióban a csehek és a románok már megkezdték a szigorítást, és várhatóan a lengyelek is az idén erre az útra lépnek majd, illetve hamarosan az EKB is hasonló lépésekre készülhet.
  • A következő hónapokban komoly kockázatot jelent a magyar kormány és az EU közti viszony esetleges romlása, ráadásul most kezdődnek az új uniós költségvetési ciklus vitái, melyek csak még egy lapáttal rátehetnek erre.
  • A Fed a vártnál gyorsabban emelhet kamatot, ennek jeleként a 10 éves amerikai kötvényhozam a 3%-os kulcsszint fölé emelkedett. A szakértők többsége egyre biztosabb abban, hogy az eddig várt három helyett még négy további 25 bázispontos emelés jöhet a Nyíltpiaci Bizottságtól. Az emelkedő fejlett piaci hozamkörnyezet és az alacsonyan tartott magyar hozamszintek együtt olvasztják a magyar eszközök által kínált kockázati prémiumot, ami aláássa utóbbiak vonzerejét.
  • A globális jegybankok likviditásbővítésének lassulása miatt a feltörekvő piaci devizákat megint "megtalálták" a befektetők, amiben egy sor egyedi sztori is szerepet játszott például Oroszországban vagy Törökországban.


Hirtelen esett nagyot a forint - Kezdhetünk aggódni?
A fenti ábrán az látszik, hogy a 10 éves magyar forintalapú állampapír hozam az utóbbi két hétben lendületesen 2,9% közelébe emelkedett, vele együtt a lengyel is nőtt valamelyest (eleve 3% felett járt), miközben a 10 éves amerikai hozam a 3%-os kulcsfontosságú szint körül ingadozik az utóbbi hetekben.

Továbbra sem kell nagyon félteni a forintot

A legfontosabb kérdés most az, meddig gyengülhet a forint. Ha az elemzői prognózisokat nézzük, akkor már most ideje lenne visszafordulnia a jegyzésnek, hiszen rövidtávon nem sokan vártak 315 feletti árfolyamot még a pesszimisták közül sem. Hosszabb távon még a szélsőséges vélemények is csak 320 körüli euróárfolyamot vetítettek előre, de sokak szerint fundamentálisan továbbra is 310 alatti árfolyam lenne indokolt.

A jövőbeli árfolyammal kapcsolatban fontos tényező lehet, mit szeretne a jegybank, hiszen szükség esetén például verbális intervencióval be tud avatkozni a piacon. Erre azonban egyelőre várhatóan még nem kerül majd sor, hiszen egyrészt a forintgyengülés még nem öltött akkora méreteket, hogy az aggasztó lenne, másrészt a devizatartalék forintra váltásán az MNB fontos nyereséget realizál évről évre. Ebből a szempontból pedig akár jól is jöhet nekik egy kis forintgyengülés, hiszen a devizatartalék átlagos bekerülési árfolyama még jóval a mostani piaci árfolyam alatt van.

Összességében meglepő lenne, ha a forint innen még jelentősen tovább gyengülne. A következő hónapokban 320 feletti árfolyamra tartósan nem számítunk. Hosszabb távon valószínűleg a 310-320-as sáv határozza majd meg a kereskedést, rövidtávon pedig nem lenne meglepő, ha a 310-315 közötti szűkebb sávba korrigálna vissza a magyar deviza.

A címlapkép forrása: Shutterstock
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-500406320