Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
Deviza

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze

Sokan számítottak arra, hogy a nyár elejére tízéves mélypontjára süllyed a kormány MNB-nél elhelyezett pénze. Az uniós források gyér csordogálása, illetve néhány nagyobb állampapírlejárat ugyanis alaposan próbára teszi az állam likviditását. Májusban azonban meglepetésre felugrott a kincstári egyenleg. Kicsit alaposabban utánanéztünk az okoknak, és könnyen lehet, hogy ennek volt köszönhető az utóbbi hetek hozamemelkedése is a magyar piacon.

Évtizedes mélypontra készültünk

Előzetesen arra lehetett készülni, hogy júniusban a válság óta nem látott szintre esik majd a kincstári egységes számla (kesz) egyenlege a jegybanknál. Ezen a számlán a kormány likvid tartalékai (szabad pénzeszközei) vannak elhelyezve, éven belül jelentősen ingadozik az állománya attól függően, hogy érkeznek a bevételek és hogy alakulnak éppen a kiadások. A számla egyenlegére alapvetően az alábbi tényezők vannak hatással:

  • A nettó állampapír-kibocsátás, vagyis az eladott állampapírok és a lejáratok különbsége.
  • A költségvetési hiány, amit szintén ebből a pénzből kell fedezni.
  • A költségvetési egyenleg alakulásában mostanában kitüntetett szerepe van az uniós forrásoknak, melyek hol lassabban, hol gyorsabban csordogálnak, a hírek szerint most éppen elég lassan.


Április végén azt láttuk, hogy 785 milliárd forintra csökkent a kesz állománya, és már előre lehetett tudni, hogy június elején lesz egy majdnem 1,3 milliárd eurós devizakötvény-lejárat. Közben az uniós források még mindig nem indultak meg (miközben az állam töretlenül előfinanszíroz), így reális volt az a várakozás, hogy két hónap alatt 400 milliárd forint környékére eshet vissza a számla egyenlege a törlesztés után, amire 2008 nyarán, közvetlenül a válság előtt volt utoljára példa.

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
A múlt héten azonban megjelent az MNB májusi statisztikai mérlege, mely szerint a kesz-állomány meglepetésre több mint 600 milliárd forinttal emelkedett, a forintban és a devizában nyilvántartott tartalék is nőtt. De mi történhetett?

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze

Ügyesen menedzselte a likviditást az ÁKK

A fentiek után részletesen utánanéztünk a folyamatoknak, hiszen ha az EU-források nem érkeznek, akkor csak a nettó állampapír-kibocsátás lehet a magyarázat. És valóban: az ÁKK heti jelentései szerint április 30. és június 3. között 564,5 milliárd forintot tett ki a nettó kibocsátás, ami a jelentős kesz-növekedés több mint kilencven százalékáért lehetett felelős. Erre azért nem lehetett számítani, mert

az előző négy hétben mínusz 31,6 milliárd forint volt a nettó kibocsátás, vagyis valóban váratlan volt az emelkedés.

Gyakorlatilag annyi történt, hogy egy kicsit több volt a bruttó kibocsátás, mint a megelőző hetekben, viszont lényegesen kevesebb volt a lejárat, ez hizlalta a kasszát.

A fenti öthetes időszak nettó kibocsátása annak függvényében is jelentős, hogy az ÁKK éves finanszírozási tervében 2018-ra összesen 1712 milliárd forintos nettó forintkibocsátással számoltak, a jelek szerint most ennek a harmadát összehozták bő egy hónap alatt. Összehasonlításul, íme a heti nettó kibocsátások 2017 elejéig visszamenőleg:

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
Látszik, hogy nagy az ingadozás a likviditási helyzet függvényében, általában a nagy lejáratok előtt igyekszik komolyabb kibocsátással felhizlalni a kesz-állományt az ÁKK. Az is látszik, hogy az utóbbi hetek nettó kibocsátása nem volt kimagasló, ezért érdemes megnézni egy öthetes mozgóátlagot is:

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
Ezen az ábrán már látszik a lényeg: majdnem másfél éve nem volt példa arra, hogy öt hét alatt annyi nettó kibocsátást hajtson végre az adósságkezelő, min a június 3-ával zárult időszakban. Érdemes a nettó kibocsátás szerkezetét is megvizsgálni hétről hétre:

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
Ezen az ábrán az látszik, hogy a 17. héten volt egy jelentős állampapír-lejárat, az azt követő hetekben viszont alig járt le kötvényünk, miközben a bruttó kibocsátás is emelkedett kicsit. Emellett a visszavásárlásokat is visszafogta az ÁKK, ami szintén tudatos lehetett a komoly devizalejárat előtt.

Azóta megjelent két újabb heti adat, melyek további növekedést mutatnak: a 23. héten 124 milliárddal, a 24. héten pedig 175,7 milliárddal több forint állampapírt adott el az ÁKK, mint amennyi lejárt. Vagyis egyelőre hasonló ütemben folytatódik a pénzgyűjtés, ami érthető, hiszen június 22-én lesz egy komoly forintkötvény-lejárat (2018/C), melyből áprilisban még mindig volt több mint 320 milliárd forint a piacon.

A legrosszabbkor kellett tartalékolni

A felpörgetett nettó értékesítés némi magyarázattal szolgál arra is, miért voltak feltűnően alulteljesítők a magyar kötvények az utóbbi hetekben. A másodpiaci referenciahozamok ugyanis komoly emelkedést mutattak, és még a régiós versenytársakhoz képest is veszítettek a magyar állampapírok.

Vért izzad a magyar kormány, nehogy elfogyjon az összes pénze
A magyar hozamok emelkedését feltehetően nem csak a feltörekvő piacokon megfigyelhető turbulencia okozta, hanem az is közrejátszott, hogy ezzel párhuzamosan az ÁKK jelentős kínálatot öntött a piacra. Vagyis a kettő együtt okozhatta a hozamok elszállását.

Az adósságkezelő szempontjából annyiból volt szerencsétlen az együttállás, hogy miközben volt egy egyébként is emelkedő hozamkörnyezet, nem tudta visszafogni a kínálatot, hanem még növelni is kellett azt. A kötvénylejáratokat ugyanis nem tudta eltolni, a június eleji devizalejárat és a hónap végi forintkötvény-törlesztés pedig szinte teljesen elapasztották volna az április végi tartalékot. Vagyis jelen esetben a hozamemelkedés volt az ára a megfelelő likviditásmenedzsmentnek.

Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter