Lassan senki nem hisz a forint feltámadásában
Deviza

Lassan senki nem hisz a forint feltámadásában

Sorra vizsgálják felül korábbi jóslataikat az elemzők a forint esését látva, ma már egyre kevesebben hisznek abban, hogy 330 alatt visszafordul az euróval szembeni jegyzés. A történelmi csúcs a szakemberek szerint legfeljebb napok kérdése.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után egy órával az euró árfolyama 328 fölé, új történelmi csúcsra szökött.

Mi történt a forintunkkal?

Az utóbbi egy hónapban 2,3%-kal gyengült a forint az euróval szemben, az év eleje óta pedig már több mint 6%-kal került feljebb az árfolyam. Közben a régióban a lengyel zloty például 2,3 százalékot esett idén, míg a cseh korona 2 százalékkal erősödni tudott.

Lassan senki nem hisz a forint feltámadásában
Az utóbbi hetekben többször megemlékeztünk arról, milyen okok állnak a forint gyengélkedése mögött, röviden összefoglalva:
  • A világ nagy jegybankjai lassan elindulnak a szigorítás felé, ebben élen jár a Fed, melynek lépései erősítették a dollárt és emelték az amerikai hozamokat. Néhány hete az EKB is bejelentette, hogy az év végéig két lépésben kivezeti eszközvásárlási programját.
  • A fenti globális folyamatok elindítottak egy tőkekivonást a feltörekvő piacokról, ennek legnagyobb vesztesei a sérülékeny országok, Argentína, Törökország és Brazília voltak eddig.
  • A múlt hónapban az olasz kormányválság aggasztotta a befektetőket, akik így a biztonságosabb eszközök felé fordultak.
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúról szóló aggasztó hírek sem nyugtatják meg a piacot.
  • Mindezek tetejébe az MNB ultra laza monetáris politikát tart fenn, és a jelek szerint ezen nem is tervez egyelőre változtatni. A múlt heti kamatdöntés utáni üzenetben a jegybank egy kicsit lépett a jövőbeli szigorítás felé, akkor átmenetileg erősödött is a forint, azonban hamar realizálták a befektetők, hogy ez sem jelent a gyakorlatban változást a jegybank politikájában.


A fenti hatások vezettek oda, hogy ma délután már történelmi mélypontját nyaldossa a forint, sőt igazából a gyakorlatban sosem volt ilyen drága egy euró. Hivatalosan 2015 januárjában volt egy felszúrás 327,6-ig akkor, amikor a svájci jegybank váratlanul elengedte a frank árfolyamát. Akkor azonban szinte teljesen megfagyott a világ devizapiaca, így az csak technikai árfolyamnak tekinthető, néhány percig tartott csak. Ezt a lélektani szintet közelítette meg szerda délelőtt húsz fillérnyire az euró-forint jegyzés. Aztán 5 órakor hivatalosan is megszületett az új történelmi rekord: 328,24.

Lassan senki nem hisz a forint feltámadásában

A 320 az új 310? Nem, a 340!

A forint gyengülése kapcsán a Portfolio már hetekkel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint "a 320 az új 310", vagyis az évekig stabil euróárfolyam tartósan feljebb tolódhat. Az azóta eltelt időszak alátámasztotta ezt a vélekedést, sőt már egyre kevesebben gondolják, hogy megállna itt a forint gyengülése. Az utóbbi napokban ugyanis sorra jönnek azok az elemzések, melyek már magasabb, 330-340-es árfolyamról szólnak.

A héten külön foglalkoztunk már a JP Morgan részletes elemzésével, melyben az amerikai nagybank szakemberei azt vetítik előre, hogy a harmadik negyedévben 335-340 környékére is gyengülhet a forint az euróval szemben, ez pedig majd arra ösztönzi az MNB-t, hogy felülvizsgálja a monetáris lazaságát. A bank elemzői jó ideje azt gondolják, hogy az MNB ellentétes célokkal "zsonglőrködik", melyek között előbb-utóbb színt kell vallania, a jelek szerint most jöhet el ennek az ideje. Nehéz ugyanis úgy megfékezni a forintgyengülést, hogy közben kitart a jegybank célja mellett, és 2020-ig a jelenlegi szinten tartja a kamatot, miközben a hosszú hozamokat is horgonyozza. Sok szakember szerint éppen annak volt köszönhető az utóbbi hetek forintgyengülése, hogy a piac tesztelni kezdte a jegybank elköteleződését, arra kíváncsi, melyik célja a legerősebb.

A JP Morgan mellett a napokban érkezett meg az ING friss elemzése is a forintról, a bank szakemberei úgy gondolják, hogy a jövő hónapban átlépi majd az euró-forint árfolyam a 330-at, az MNB múlt heti lépései ugyanis nem lesznek elegendők ahhoz, hogy stabilizálják a devizát. Szerintük a jegybank nem fog annyit szigorítani, mint amennyit most a piac vár, ez táplálhatja a forint további gyengülését is. Az ING szerint, ha valóban 330 feletti árfolyamot látunk a közeljövőben, akkor az a jegybankot is erősebb lépésekre ösztönözheti, de először el kell oda jutnunk.

Kicsit kevésbé pesszimisták az Erste Bank elemzői, akik a következő időszakban 320-325 közé várják az euróval szemben a forintot. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy jelenleg is felülvizsgálat alatt van a hivatalos előrejelzésük, most a 320-325-ös sávot tartják valószínűnek a korábban jósolt 310-320 után, de ez még változhat a felülvizsgálat során.

A Commerzbank az elsők között kezdte temetni a forintot, amikor még a kamatdöntés előtt június közepén felvetették, hogy a török líra után a magyar deviza lehet a feltörekvő piacok következő "forró pontja". A két országban közös a negatív reálkamat, bár a török spirált a fizetési mérleg hiánya és a magas infláció hajtja, miközben Magyarország Achilles-sarka még mindig a magas külső adósságállomány, illetve az infláció is okozhat kellemetlen meglepetést - vélik a német nagybank elemzői. Ha pedig ez megtörténik, akkor az MNB-nek is vissza kell jönnie a "kvázi-nyugdíjból".

A napokban a Commerzbank kiemelte, hogy a forint már 326 fölé gyengült, ami magasabb az ő 325-ös egyéves jóslatuknál, szerintük is további esésre lehet felkészülni, amíg a jegybank nem küld erősebb jelzést a piacnak.

Ha a 327,6-os történelmi mélypontot átlépné az árfolyam, akkor akár a 330-as szint is elérhető lehet viszonylag rövid távon - vélték az Equilor elemzői, így most már figyelhetjük, bejön-e a jóslat. Szerintük a forint visszaerősödéséhez elsőként a 325-ös szint alatt kellene zárni, de technikailag az igazi kulcsszint 323,35-nél található, e szint szignifikáns letörése indíthatna el egy markánsabb korrekciós hullámot. Egyelőre azonban inkább a forintgyengülés felé mutat a technikai kép rövid távon.

Érdekes módon egyébként éppen az jelentheti a forint mentségét, hogy lassan mindenki temeti. Amikor ugyanis ennyire "egy irányba" állnak a piaci szereplők, akkor könnyebben tud fordulni az irány.

Mit tehet az MNB?

A legfontosabb kérdés, akar-e bármit is tenni a jegybank a forint gyengülése ellen. Az eddigi reakciókból úgy tűnik, hogy még nem jött el ez a pillanat. A jegybankot egyébként alapvetően nem is az euró árfolyama, hanem a forintgyengülés dinamikája aggaszthatja elsősorban. A jegybank egyelőre azt gondolja, hogy "döntsön az infláció" abban, hogy neki vagy a piacnak van-e igaza. A probléma, hogy az MNB-nek akár még igaza is lehet abban, hogy a rövidesen 3% fölé ugró infláció stabilizálódik, de ezt a hitelesség érdekében egyrészt a piacnak el kell hinnie, másrészt a kívánt inflációs pályához meg kell találnia a monetáris kondíciók olyan kombinációját, amely a megváltozott világgazdasági környezetben stabilnak bizonyulnak, ellenkező esetben az infláció sem úgy alakul majd, ahogyan azt az MNB most elképzeli.

De mit tehet az MNB, ha eljön az a pont, amikor lépni akar?

  • A jegybank alkalmazhat verbális kommunikációt, nyilatkozatokkal igyekezhet jelzést küldeni a piacnak. Kérdés, hogy ebben önmagában van-e még elég muníció. Valószínű, hogy (legalább feltételesen) a szigorúbb monetáris politikát is nyíltan meg kell ígérnie.
  • A jegybankok elsődleges eszköze a klasszikus devizapiaci intervenció, amikor az MNB például eurót ad el a piacon a devizatartalékból, a forintvételekkel próbálja erősíteni a devizát. Ezeket a lépéseket általában nem szokás nyíltan kommunikálni, nagyobb tétel esetén a devizatartalék alakulásából lehet esetleg következtetni rá.
  • A monetáris tanács dönthet további szigorításról, illetve küldhet erősebb jelzéseket a piacnak. Erre leghamarabb július végén lesz lehetősége, ha nem akar rendkívüli ülést összehívni, de odáig nem valószínű, hogy eljutunk.
  • Ha komolyabban meg kell védeni a forintot, akkor első körben valószínűleg a múlt hetinél erőteljesebb kommunikáció jöhet, még komolyabb elköteleződhetnek a jövőbeli szigor mellett. Ha ez nem elég, akkor a nem konvencionális eszközök (devizaswap, IRS-ek) fokozatos kivezetése jöhet, illetve szóba kerülhet a kamatfolyós szimmetrikussá tétele az egynapos betéti kamat emelésével.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
500 forint shutter